Előadó

Korom Attila

A Novák Péterrel és Nagy Gergővel közös gimnáziumi zenekarban, A Cégben indult Korom Attila (1969) az 1980-as évek második felétől hol zenekarral (Korom és a felhők, Korom és Méz, Korom és Angyalszív), hol egyszál magában játszotta saját, humoros, filozofikus, helyenként kifejezetten spirituális szerzeményeit.

Bár a Vasárnap éjjel már 1987-ben bekerült Timár Péter Moziklip című filmjébe, és Korom a kilencvenes évek elején rendszeresen szerepelt a nagy sikerű televíziós kamaszműsorban, a Kölyökidő-ben (melynek zenéit is ő írta), egészen 1997-ig kellett várnia, mire első – és ezidáig egyetlen – szólóalbuma megjelenhetett. A Hajnali szakmai körökben nagy sikert aratott, Korom ennek az anyagnak köszönhette a Koncz Zsuzsával, Dés Lászlóval, Zoránnal és Sipeki Zoltánnal való későbbi együttműködését.

A szerző így jellemzi magát: "Korábbi dalaim legfőbb karaktere az a városi folk, ami itthon Cseh Tamás-Bereményi "köpenyéből bújt elő", kinn pedig Leonard Cohen, Lou Reed, Dylan a legismertebb ősatyái. De ezeken a gyökereken kívül továbbra is táplálkozom az itthoni és határ menti népzenékből, balkáni és cigány muzsikákból épp úgy, mint a francia sanzon és a flamenco hagyományból. Ezekre a régi ízekre hatott az újabb dalaimban a mai amerikai underground ironizáló stílusa (pl: sparklehorse). A posztmodern irodalomból vettem az ötleteket, hogy a dalaimban idézeteket használjak, vagyis a legismertebb zenei paneleket emelem be a saját anyagba az Animals-től a Pink Floydig.  Sokan a szövegeimet tartják a legfontosabbnak. Ami jellegzetesen „Koromossá” teszi őket az a képi világ ereje az egyszerűség és fanyar humor ZEN szellemben. Most is a szerelem, a szex, a szabadság, a megvilágosodás lesznek a fő témáim. A saját szövegek mellett Ady, Pilinszky, valamint Nagy László verseit zenésítettem meg."

 

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 239.

 

https://www.facebook.com/attila.korom.music/

Frissítve: 2023-5 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok