Előadó

Intim Torna Illegál

Az Intim Torna Illegál (ITI) egy budapesti alterock együttes, mely mélyebb gondolatokat is közvetítő slágereivel vált a klubok és fesztiválok közkedvelt zenekarává.

Az Intim Torna Illegált 2010-ben alapította a Kistehén Tánczenekarból  kivált Dorogi Péter gitáros-énekes, Gálos Ádám dobos, Nádasdi János rapper-ütőhangszeres és Kiss Sándor basszusgitáros, aki egyben a csapat menedzsere is volt. A zenekar első stúdióalbuma 2010-ben jelent meg Cirkusz címmel, amelyet 2012-ban a Kísérlet, 2014-ben pedig Mindenkinek igaza van című korongok követtek, olyan slágerekkel, mint a Hipnötizőr király, a Vágjál lyukat a kádba, A mennyország kapujában, a Felhő fenn az égen és az Örökké.Számon a szívem című szerzeményüket 2014-ben Tusványosi Nyári Egyetem himnuszának választották és azóta is a fesztivál emblematikus dala maradt. Koncertjeik és turnéik egyre több rajongót vonzottak, de olyan külföldi sztárzenekarok előtt is felléphettek, mint az Arctic Monkeys és az Iron Maiden.

A 2016-os év fordulópontot jelentet a zenekar életében: Dorogi Péter majdnem kiszállt a csapatból és felmerült egy új tagokból álló, Kis Sándor vezette ITI gondolata is, de végül a menedzser távozott, a többiek pedig Bikali Sándor basszusgitárossal folytatták. Már vele készült a 2017-es Köszönöm szépen című EP, melynek dalai a 2018-as az Élni jöttünk című korongon is hallhatók, olyan további slágerek társaságában, mint a Nem adom fel, a Feltettem a polcra és a Minden kedden. Utóbbi szerzeményt Goda Krisztina 2018-as BÚÉK cíművígjátékának betétdalaként is ismerhetjük. Az egy évvel később született Feltöltve című daluk az ittas vezetés veszélyeire figyelmeztet, felvételénél a Készenléti Rendőrség rézfúvós zenekara is közreműködött. 

Az ITI sikertörténete 2021-ben szakadt meg, amikor az együttes tagjai a Facebookon közölték, hogy felfüggesztik működésüket, majd egy nyári búcsúturnéval és egy élő rádiós stúdiókoncerttel köszöntek el rajongóiktól. Dorogi Péter 2022-től Dorogi néven három kísérőzenésszel – Geschitz János gitárossal, Horváth László basszusgitárossal és Dajka Tamás dobossal – szólókarrierbe kezdett, elsőNéhány fényes gomb címűdalukhoz az erdélyi Madarasi Hargita hófödte csúcsain forgatták a klipet.

Aztán ismét feltámadt az ITI: Dorogi Péter 2024 januárjában a Petőfi Rádióban bejelentette, hogy Geschitz Jánossal, Horváth Lászlóval és Dajka Tamással újraindítja az együttest, majd a frissen született Belélegezzelek című számukat is eljátszották. A csapat korábbi tagjai, Nádasdi János és Gálos Ádám nem fogadták kitörő örömmel a hírt és a névhasználat jogát illetően is megindult a vita. 

CsO

 

Kapcsolat: 
https://www.facebook.com/intimtornaillegalhivatalos/

Forrás:
Intim Torna Illegál honlapja
Intim Torna Illegál, Wikipédia

 

 

Frissítve: 2024-2 , Csikor Ottó