Előadó

Kistehén

2002-ben a Sziget fesztivál legnagyobb slágere kétségkívül Igor Lazin amúgy nem túl szép, de kedves, bájos, szerethető rajzfigurája, a kistehén volt, aki csak ül a fa tetején, lógatja a lábát és jól érzi magát. Ha pedig leül, zöld lesz a segge is. Ennek a dalocskának az előadójaként debütált a Kistehén zenekar, élén Kollár-Klemencz Lászlóval (1966), aki még az Andersen nevű alterock zenekarban tűnt fel a kilencvenes évek hajnalán, de annak 1994-es feloszlása után inkább a Varga Stúdióra koncentrált, ahol amolyan mindenesként (forgatókönyvíró, rendező, animátor, gyártásvezető, rövidfilmek zeneszerzője, grafikai tervező, látványtervező) dolgozott.

Az Ééén vagyok a kis tehééén, ülök a fa tetejééén kezdetű reklámdal is kezdetben csak egynek tűnt a sok feladat közül, de a bájos rajzfigura annyira betalált, hogy köré spontán módon szerveződött egy zenekar. Mely lényegében minden albumán másként nevezi magát (a skála a Kistehén Tánczenekartól a Kistehén Melankólikusokig terjed).

A debütáló nagylemez (Zene a nyulaknak, 2002) sikere után, az időről időre megjelenő lemezeiken mindig szerepelt országos sikerű sláger. A 2004-es Csintalan-ról a Szájbergyerek, a két évvel későbbi, életigenlő Szerelmes vagyok minden nőbe-ről a címadó dal és a Virágok a réten, a komikus-ironikus Jó csávó a Markó (Picsába az űrhajókkal, 2010), vagy a már megjelenésekor kultikussá vált, közéleti vonatkozásokkal teli, Erdős Virággal közösen írt Ezt is elviszem magammal (Elviszlek magammal, 2012).

A közel húsz éves fennállása alatt számtalan tagcserén átesett zenekar (melynek felállása 2010-ben teljesen újjászerveződött) a maga sokszínű hangzásvilágával, impulzív, dallamos gitárzenéjével és karcos, mondanivalóban gazdag szövegvilágával mindig is egyedi színfoltja volt a hazai alternatív zenei palettának. A 2014-es Szomjas nők és a 2019-es Bocsánat című nagylemezek után viszont 2022 tavaszán feloszlottak.

„Pár éve kezdtem el érezni, hogy a pop-rockot kinőttem, de már több mint tíz éve elindultam azon a melankolikusabb zenei vonalon, aminek az első hozadéka volt az Ember a fán Kistehén lemez – nyilatkozta az okokról a Librariusnak 2021 novemberében Kollár-Klemecz. – Egymás után jöttek a lassabb, személyesebb, visszafogottabb hangvételű, szövegközpontú albumok, és egyre inkább éreztem, hogy ez a világ sokkal közelebb áll hozzám, mint a Kistehén harsány pop-rockos világa. Amikor megírtuk a Bocsánat című utolsó lemezünket, már tudtam, hogy nem szeretnék több hasonló zenét készíteni, mert ez már nem az a nyelv, amin igazán ki tudom fejezni magam.”

Mindezt néhány nappal a Művészetek Palotájában bemutatott, Dargay Marcellel és Farkas Róberttel közös Zabolátlan lovaim projekt előtt nyilatkozta Kollár-Klemencz, aki korábban már két szólóanyagot (Legesleges [Erdős Virág megzenésített versei], 2014, Rengeteg, 2016) is megjelentetett, emellett szerepelt a zenészeket és írókat/költőket egyesítő Rájátszásban. Új formációjában Jacques Brel, Yves Montand, Dalida, Vlagyimir Viszockij, Johnny Cash, Benjamin Clementine, Paolo Conte, Marlene Dietrich számai mellett Cseh Tamás és Kex-dalokat bújtatta új köntösbe.

JBSzKapcsolat:

https://www.facebook.com/KiSTeHeN

 

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    123