Előadó

Holló Színház

Borítókép forrása: discogs.com

A L’art pour l’art Társulat tagja, Galla Miklós 1990-ben azért hozta létre a Holló Színház-at – tagjai: Galla Miklós, Kovalik Balázs, Pethő Zsolt és Nagy Natália –, mert szeretett volna angol szerzőktől származó jeleneteket is bemutatni. A két abszurd humor formáció éveken át párhuzamosan működött, majd 1996-ban Galla már csak önálló estjeivel, vagy a Holló Színház produkcióival járta az országot (Karaj, 1998, Ügyes Lajos Irodája, 1999). A műsorait többnyire a brit abszurd humor jeleseinek, illetve a Monty Python csoport munkáinak (Monty Python Repülő Cirkusza című tévésorozat) alapján állította össze.

1992-ben csatlakozott a társulathoz Novák Péter, aki Kovalik Balázzsal váltott szereposztásban játszott az előadásokban. 1995-ben Galla a fiatal Dózsa Gergellyel közösen létrehozta a Galla és Dózsa Produkciót, ekkor a Holló Színház felfüggesztette működését, mivel a két formáció profilja nagyon hasonló volt. 1997-ben - újra Holló Színház néven - kiegészültek kvartetté: állandó tag lett a már addig is közreműködő Bor László, valamint csatlakozott Gerle Andrea. Ekkor már a lefordított jelenetek mellett saját műveik is műsoron voltak.

Gerle Andreát 1999-ben Bölöni Réka váltotta. Az új felállásban készült a csoport szóviccekre épülő abszurd sorozata, az Ügyes Lajos Irodája. 2005-ben a társulat Monty Python-estjén (Etelka, a tapír elmegy anyagmennyiség-becslőnek) immár hattagúra bővült felállásban szerepeltek: Galla Miklós, Bor László és Bölöni Réka mellé csatlakozott Győri Péter, Molnár Csaba, valamint a korábban vendégművészként már közreműködő Pável Miklós.

Galla Miklós, a csapat vezetője 2010-ben Bölöni Réka és Varga Ferenc József társaságában mutatta be a Holló Színház 20. születésnapja alkalmából készült új műsort, amelynek címe Paprikás rumli. Eme előadáson Galla a poénok tömkelegét állva (stand up), kis részét pedig ülve (sit down) prezentálta. A biztonság kedvéért néhány vadonatrégi szellemesség is terítékre került, best of jelleggel.

JBSz–SJ, HZ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 413.

 

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/gallamiklos?locale=hu_HU

Frissítve: 2024-1 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János

Kapcsolatok