Előadó

Galla Miklós

Borítókép forrása: Facebook / Galla Miklós

Galla Miklós (1959, Budapest) zenész, színész, humorista, aki az 1980-as években a GM49 újhullámos zenekar frontembere volt. Később előadóművészként a L’art pour l’art Társulatban láthattuk őt, majd a Holló Színház vezetője lett.

14 éves korában ment el egy gitártanárhoz, tőle tanult meg kottát írni és olvasni. 17 éves korától újságokban jelentek meg írásai, így a Ludas Matyi című vicclapban is. Együtteseknek írt angol nyelvű szövegeket (Generál, P. Mobil, „késői” Illés). Első zenekara 1978-ban a Gallaxis - jellemzése szerint stílusuk a „rockos motyogás volt’. Galla 1979-ben az Ikarus együttes új felállásában tűnt fel. A külföldi rock klasszikusokat és saját számokat is játszó zenekarnak akkor lett vége, amikor több tagja is elhagyta az országot.

Galla Miklós legendás zenekara, a GM49 volt az, amely már 1981-ben magára vállalta a ska és a reggae hazai úttörőjének szerepét. Csontbrigád néven alakultak, de az első koncertre a nevük már GM49-re változott. Galla a dalszerzés mellett gitározott és énekelt a formációban. Aztán kiment Londonba, megtetszett neki az újhullám, és 1982-től kezdve újhullámos szintipopot játszottak. Országosan ismert zenekarrá váltak, zenei világuk és ironikus szövegeik értő fülekre találtak. De az együttes 1986-ban mégis feloszlott. Galla később azzal indokolta ezt, hogy nem volt igény a zenéjükre. Önálló kiadványként két kislemezt és egy nagylemezt hagytak maguk után. A zenekart 2009-ben Galla Miklós újraalakította GM több, mint 49 néven, zenéjükben Uhrin Benedek (ha van még, aki emlékszik rá) és Billy Idol szellemei vidáman keveredtek a kelet-európai dadaizmus legjobb vicceivel.

1986-ban csatlakozott a L’art pour l’art Társulathoz, amely abból a célból alakult, hogy Laár András költői estjét előadják. És ez hatalmas siker lett, éveken át teltházas előadásokkal. Legnépszerűbb produkciójuk a televíziós csatornákon milliós nézettséget hozó Besenyő család történetei voltak, amelyekben Galla Miklós a családanya, Margit szerepében domborított. Végül felbomlott a családi béke, Galla 1996-ban távozott a társulatból.

Ezzel párhuzamosan 1990-ben megalapította a Holló Színházat, hogy angol szerzők abszurd jeleneteit előadják. A változó létszámú - hol két, hol hat fős - társulat az angol humor nagyjai, a Monty Python-csoport jeleneteit is előadta magyar nyelven, Galla Miklós fordításában.

A Pa-Dö-Dő 2009-ben megjelent Csomagot Kaptam című albumának minden dalát Galla Miklós szerezte. 2017 óta állandó szereplője a Rádiókabarénak. Emellett festményeket is készít, absztrakt stílusban. A mai napig meghatottan gondol elhunyt barátjára, a legendás gitáros Bencsik Sándorra. És imádja a Fonográf együttes zenéjét.

Az elmúlt években sorra jelentek meg saját dalait tartalmazó kiadványai (Bélát itt ne keressék, 2018; Emberek, figyeljetek! 2019; Jó rád ez a hacuka, 2020). Galla Miklós 2021-es életmű CD-jének Kincses Gallandárium a címe. Van rajta kilenc új felvétel is, ezek egyike a nyitó szám, a Ciki dal, szó esik benne mandulás csokiról, kiscicáról, virágról, és sok minden másról.

Előadóestjein stand up-poénok mellett saját dalainak magyar és angol változatát is énekli, valamint világslágerek elektronikus feldolgozásait adja elő. Stílusa: elektronikus/pop/dance. Mindezeket sajátos látványelemekkel fűszerezi. „A hangom többre hivatott annál, mint hogy csak a saját dalaimat énekeljem vele.” - árulta el 2021-ben. A Galla-show megy tovább.

HZ


Kapcsolat:

https://www.facebook.com/gallamiklos49/

https://www.instagram.com/gallamiklos/?

https://gallamiklos.hu/

 

Frissítve: 2024-2 , Hőgye Zoltán