Előadó

Beat Dis

A trip hop, rock, és hiphop hatásokat ötvöző zenekar mindig is fontos szereplője volt a magyar alternatív zenei színtérnek. Nevezték már őket a hazai Massive Attack-nek, énekesnőit hasonlították a Morcheeba előadóihoz, hangszerelését a Roots-hoz, az énekes-komponista Csigó Tamást pedig Trickyhez. Ezek a hasonlatok azonban meglehetősen sántítanak. Gergácz Gábor karcos gitárjátéka kiválóan ellenpontozza a zenekarvezető Csigó Tamás és a több hazai zenekarban vendégénekesnőként megismert Judie Jay dallamait, a változatos, mégis fülbemászó hangszerelés pedig hol Kurt Weil világába, hol az urbánus rock-hiphop-univerzumba enged bepillantást.

A zenekar 2002-ben alakult Szombathelyen Csigó Tamás (ének), Gergácz Gábor (gitár), Rozmán Zoltán (dob), Déri Zoltán (basszusgitár) és Óvári Adrián (lemezjátszó) felállásban. 2003 nyarán csatlakozott Zaida Rivas New York-i énekesnő, akivel az év végére elkészült az első, Genetik Gift című album, melyen a londoni – későbbi Anima Sound System-tag – MC Jez is szerepel. A kiadványt a kritika az első igazi magyar trip hop lemeznek nevezte. Az album három dalából részletek hallhatóak a Rap, revű, Rómeó című magyar filmben.

Zaida Rivas távozása után két énekesnő Kutzora Edina és Monori Gabi turnézott a Beat Dis-szel. 2007-ben már Judie Jay-jel elkészült a Keep Still CD, rajta az egyik legismertebb Beat Dis dal, a Just Like. Az ének, a hangzás az első lemezhez képest néhol radikálisan megváltozott, kifejezetten rockosabb lett a zenekar. A 2009-es harmadik albumot (Proof Positive) a gitár-alapú trip hop jellemzi. Judie Jay mellett Natalie Dimanovski is közreműködött énekesként.

A zenekar rengeteg változáson és tagcserén esett át az évek során. A 2014-es nagylemezükön (Revolt And Other Boring Things) visszatért az első albumon sokat használt orgona, illetve az akusztikus dob, a digitális hatást eltüntették az élő hangszerek jellegzetes hangjai. 2016-ban Manoyával (Hodosi Enikő) közösen készítettek dalt (Toy In Your Hand). 2017-re az eredeti felállásból már csak Csigó Tamás maradt, mellé érkezett Szőcs Gergő dobos a Dirty Flow Clubból és Dure billentyűs a Turbóból. Horváth Zoltán basszusgitáros a negyedik album készítésekor került az együttesbe. Azóta koncerteken találkozhatott a Beat Dis-szel közönségük, legutóbb 2019-ben.

HZ

 

https://www.facebook.com/BeatDisMusic/

http://www.beatdis.hu/hu/#/home

Frissítve: 2023-8 , Hőgye Zoltán