Előadó

Alba Hyseni Project (AL/H)

Az összetéveszthetetlen, kontraaltnál is mélyebb hangfekvésű albán-magyar énekesnő, Alba Hyseni (1977, Belgrád) húsz éves korában a délszláv háború elől menekülve került Magyarországra. A hét nyelven – köztük magyarul – kiválóan beszélő Alba a letelepedési engedély megszerzése után először humanitárius munkát végzett, majd multicégeknél helyezkedett el.

1998-ban aztán a hirdetést adott fel a Rockinform-ban, hogy szeretne egy amatőr zenekart alapítani, és a következő kilenc évben többek között a Kertem nevű banda frontembere volt. 2007-ben új zenekarban (The Absolute) énekelt, miközben alkalmanként megszólalt a Beat Dis, az Analyze This, a Jazzékiel, a Sear Bliss, a Dirty Flow Club, a Buckingham Project és a Carbonfools egy-egy dalában. 2007-ben egy Deutsch Gábor (Anorganik) koncert után, az Absolute producere, Csigó Tamás javaslatára merült fel a szólólemez készítésének ötlete.

A végül 2011-ben megjelenő Inner Mission a korszak egyik legizgalmasabb produkciója lett: a jazzes, trip-hopos, dark elektronikai és balkáni hatásokat elegyítő zene (ez Csigó érdeme) felett Alba atmoszférikus éneke erős Diamanda Galás hatást mutat. A jelentős kritikai sikert aratott lemez elkészítésében a Beat Dis és az Anima Sound System legénysége, valamint Bérczesi Róbert (hiperkarma) és Grencsó István is részt vett. A Reality Blow és a Reflection dalokban Sena Dagadu (Irie Maffia), az Exit (End Poverty)-ben Szilvási István (Szilvási Gipsy Golk Band) énekelt.

Alba és zenekara 2012-ben nagy sikerrel lépett fel az MR2 Akusztik műsorban, ahol utolsóként az Európa Kiadó Romolj meg! című felvételét adták elő, igen emlékezetesen. 2013-ban jött volna a következő szólólemez (Amor Fati), ez azonban azóta sem jelent meg. Az A38 színpadán 2015-ben lépett fel a formáció, Alba Hyseni Project néven, Dóra Attila, Gergácz Gábor, Horváth Zoltán, Csigó Tamás és Rozmán Zoltán társaságában. Itt Alba két új dalt is eljátszott, ennek ellenére az elmúlt években nem hallani az Alba Hyseni Projectről.

SzL

Frissítve: 2023-11 , Szigeti László

Kapcsolatok