Előadó

Judie Jay

Borítókép forrása: a38.hu / Somay Márk

Maitinsky Judit (1979-) napközben egészségügyi dolgozó, aztán este a színpadon ő Judie Jay énekesnő, aki 1997 óta szerepel a magyar underground porondon. A jazzes, bluesos hangzásvilágtól kezdve a hiphop és trip-hop alapokon át egészen az elektronikus beatig bármilyen zenei stílusban otthonosan mozog.

Algériában született, tinédzserkorában öt évig Kanadában élt családjával, ott tanult meg kiválóan angolul. 17 éves kora óta énekel, soha nem kapott zenei képzést. Művésznevéhez az ötletet kedvenc amerikai rajzfilmsorozata egyik karaktere adta (A Jetson család - Judy Jatson). Hazatérésük után, a 90-es évek végén kezdett zenészek között mozogni, eleinte a Pluto Project, majd a Mantra Porno kérte fel, a Casio Samples-szel, a Beat Dis-szel és a Realistic Crew-val is dolgozott. Szélesebb körű ismertséget pedig 2007-ben Žagar Wings Of Love című dala hozta meg számára. Ebben a számban Underground Divas néven egy hazai énekesnőkből álló csapat működött közre: Dagadu Sena, Péterfy Bori, Németh Juci, Hódosi Enikő, Kutzora Edina és Judie Jay. Velük azóta is tartja a kapcsolatot, például Németh Jucival közösen írtak angol nyelvű dalszövegeket a Nemjuci zenekar számára.

Első szólólemeze 2011-ben jelent meg Harmony címmel. Alkotótársai a Secta Chameleon duó tagjai (Szabolcs Máté és Balázs Béla) voltak. A lemez az elektronikus és a klasszikus zene közötti mezsgyén próbált saját ösvényére rátalálni, miközben a triphop és a jazz is erősen érezhető a hangszerelésen. 2021-ben Palásti Kovács Zoltán "Zoohacker" társaságában készített új dalokat. Saját jazzformációja a Judie Jay Trio, velük koncertezett az elmúlt években. Az énekesnő gyakran szerepel a Random Trip rendezvényein is, velük legutóbb 2024 januárjában, az improvizációs csapat 15. születésnapján lépett színpadra.

HZ

Forrás:

  • Maitinsky Judit, Songbook, 2011
  • J mint Judie, Fidelio.hu, 2011-05-05
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok