Személy

Sára Gergely (Gege, 6363)

Zenész - rapper

A kezdetben Gege, jelenleg 6363 néven alkotó Sára Gergely (1993) a hazai rapszcéna ismert alakja, akinek szerzeményeit elsősorban az irodalmi mélységű, szójátékokban, nyelvi leleményekben bővelkedő dalszövegek teszik egyedivé.

Az óbudai rapper értelmiségi családba született, magyartanárként végzett, de békásmegyeri barátai révén a lakótelepi feelingbe is volt alkalma belekóstolni. Bár tinédzserként inkább punkot és alterockot hallhatott, a dalszerzéshez az Akkezdet Phiai hozta meg a kedvét. Már tizenévesen elkezdett demókat készíteni, amihez mindent autodidakta úton sajátított el. Közönség elé az Imponderabiliák Slam Team tagjaként lépett először a 2013-as Országos Team Slam Bajnokságon, majd az Adrenalin rapduó tagja lett. Később az Adrenalin két másik rapegyüttessel egyesülve létrehozta a Rímbiózis formációt, amelynek Nyelvcsalád című albuma 2014-ben jelent meg.

Első, Gege néven készített önálló nagylemeze 2015 végén látta meg a napvilágot Borító címmel, amelyet 2016-ban a Nyelvészet mixtape című kiadvány követett, rajta a Busa Pistával előadott Dadogó című dallal. Ezt követően Gegeként még három korongot jegyzett – a Dokumentum 2017-ben, a Csapda 2018-ban, az Út 2020-ban jelent meg –, többek között Lil Frakk, Oriza, Keezart, Krúbi, Nick Name, Goulasch, Zenk, Phat és DSP közreműködésével.

Az oldshool és az újvonalas rap területén is otthonosan mozgó Gege 2021-től Lusta Gerivel társulva, 6363 néven készíti albumait (Metamatika, 2021, M3T4M4T1K4, 2022, Elveszett!!4!, 2022), melyeken a műfaj számos ismert szereplőjével kollaborál. Mindeközben maga is gyakran feltűnik más előadók lemezein, például Krúbi Kari,  Beton.Hofi Fruit Ninja, Lil Frakk Téboly és az Analog Balaton Csússz le! című dalában vendégszerepel. Legújabb szerzeménye a Co Lee közreműködésével készült Időjárás jelentés 2024 februárjában látott napvilágot.

CsO

 

Frissítve: 2024-4 , Csikor Ottó