Személy

Nemes Nagy Péter

Segítő

Jóllehet nem muzsikus, mégis a magyar bluestörténelem megkerülhetetlen alakja Nemes Nagy Péter (1949–). Nemcsak lexikális tudásban verhetetlen, de a műfaj minden fontosabb eseményén ott volt, sőt a legtöbb helyen műsorvezetőként, lemezlovasként, tudósítóként vagy szerkesztőként tevékenyen részt is vett.

1983 szeptemberétől előbb a Kassák Klub-beli Blueskocsmában, majd a Hobo Blues Band klubjában tartott bluestörténeti előadásokat, 1984-86. között a Kassákban Chuck buli néven még rock and roll táncházat is vezetett. Ekkoriban írta meg a műfaj történetét bemutató könyvét, mely végül csak 2000 júniusában jelent meg, A blues nyomában címmel. 1984 októberétől indult el blues-sorozata a Magyar Rádióban, mely rövidebb-hosszabb szünetekkel 2007 májusáig volt hallható, és zenészgenerációk sorára hatott. 1987-ben társszerzője a Képes rock enciklopédiá-nak és a Könnyűzenei lexikon-nak. A kilencvenes évek elején különböző fesztiválok, rendezvények (Pécs, Tatabánya, Diósgyőr, Debrecen, Budapesti Rhythm & Blues Fesztivál) műsorvezetője. Több lemezborító kísérőszövegét ő írta.

1992 szeptemberétől a miskolci Rockinform-ban állandó blueslemez-bemutató rovata lett. 1992 októberében a Pécsett megalakult Magyar Blues Társaság elnökévé választották, de az egyesület nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, és tíz éves vegetálás után megszűnt. A Magyar Jazzkutatási Társaság alapító tagja. 1993-tól a paksi Gastroblues Fesztivál segítője, az arról kiadott hanghordozók szerkesztője. 1995 októberétől a Fiksz, 2003-tól a Dunakanyar Rádióban, 2013-tól pedig a Klubrádióban készít blues és jazzműsorokat.

Frissítve: 2022-4

Kapcsolatok