Személy

Horváth Balázs

Zeneszerző

Az 1976-ban Budapesten született zeneszerző a főváros kortárs zenei életének állandó résztvevője. 2009-ben alapította a kortárs zenei THReNSeMBle együttest, melynek azóta karmestere és művészeti vezetője. A FUGA Budapesti Építészeti Központban működő CentriFUGA kortárs zenei műhely aktív szereplője. Művei folyamatosan szerepelnek a koncertrepertoáron, vezényel, fesztivált szervez. Nem mellesleg 2019 óta az UMZE Egyesület elnöke.

„Tudomásul kell venni, hogy ez nem egy populáris műfaj” – nyilatkozta Horváth Balázs 2020-ban, akinek amúgy viszonylag széles a repertoárja: a hagyományos koncertzenében mindenféle műfajban dolgozott már, írt szóló és vokális zenét, kamarazenét és zenekari műveket egyaránt. Eddigi legnagyobb nemzetközi sikerét 2017 júliusában a zürichi Tonhalléban aratta, ahol Eötvös Péter, Kurtág György, Balogh Máté, Bella Máté és Tornyai Péter zenedarabjai mellett az ő pikokosmos = millikosmos című darabja is elhangzott (a koncerten Eötvös Péter dirigált).

A zeneszerző 2002 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója. Beethovent csak Bartókon keresztül lehet megérteni, vallja, magyarán mi csak a jelenből tekinthetünk vissza, tehát kell mai zenét játszani ahhoz, hogy a megfelelő szemlélettel vizsgáljuk a múltat. Meglátása szerint a popzenei műfajokban meglévő friss jelenségeket érdemes átemelni  kortárs zenei kompozíciókba. 

Miként 2015-ben a Fideliónak nyilatkozta: „A popzenének valamely szeletét (ritmikai jelenséget, hangszínt) ötvözöm azzal az engem jellemző zenei gondolkodással, és végeredményben ugyanazt a darabot írom meg, amit megírnék popzenei hatás nélkül, csak lesz egy más műfajjal találkozó felülete. Akkor lehet valamit népszerűvé tenni, ha egyszerűbb, könnyebben felfogható, gyorsabban hat, és akkor el lehet adni sok pénzért – ebben nincs semmi szégyellnivaló, ez a populáris műfaj célja. Ehhez képest a művészi alkotások komplexebbek, lassabban hatnak, később sikerül megérteni őket, tehát több erőfeszítést igényelnek. Egyik sem rosszabb a másiknál, csupán tudomásul kell venni a különbséget.”

JBSz

 

Frissítve: 2024-3 , Jávorszky Béla Szilárd