Személy

Balogh Roland

Zenész - gitáros, Zeneszerző

Balogh Roland (1984, Budapest) Junior Prima díjas jazzgitáros, zeneszerző. A 2009-es Montreux-i Jazz Fesztivál gitárversenyének és a 2016-os Los Angeles-i Six String Theory elnevezésű gitárverseny győztese. 2015-ben, New Yorkban a Wes Montogomery tiszteletére megrendezett gitárverseny döntőbe jutójaként megkapta azt a kitüntető titulust, hogy a világ öt legjobb jazzgitárosa közé sorolták. Ikertestvére Balogh Zoltán zongoraművész.

Hatéves korában kezdett el gitározni, autodidakta módon, majd édesapja tanította. Babos Gyula javaslatára 16 éves korában benevezett a Szolnoki Jazzgitár versenyre, ahol különdíjas lett. Akkoriban George Benson gitárjátéka volt rá legnagyobb hatással. A Kőbányai Zenei Stúdióban tanult, ahol Tornóczky Ferenc és Babos Gyula voltak a tanárai. Itt 2007-ben végzett.

2009-ben a montreux-i siker mellett megnyerte a németországi Völkingenben megrendezett Voice&Guitar versenyt is. 2010-ben Junior Prima díjjal jutalmazták. Abban az évben jelent meg első lemeze Twins Effect címmel, amelyet egy német kiadó több európai országban is terjesztett. 2012-ben zenekarával, a Finucci Bros Quartettel Hangok a jövőnek címmel készítettek lemezt, amelyen magyar népdalokat dolgoztak fel. Ugyanabban az évben megnyerték a Jazzy rádió dalversenyét a Szerelemre ébredt hajnalok című dalukkal. Ennek nyomán készült el 2013-ban Kész regény című smooth jazz lemezük.

Balogh Roland több jazzvilágsztárral játszott már együtt (Matthew Garrison, Melvin Lee Davis, Will Kennedy, Israel Varela), és sok neves fesztiválon képviselte Magyarországot. A 2016-os Six String Theory verseny megnyerése után Amerikában dolgozott Lee Ritenour lemezén, majd a jazzlegendával koncertezett Japánban. Zeneszerzőként nem csak magának, más előadóknak is ír dalokat. Játszott már a jazzen kívül pop, latin, fúziós, rock és afrikai pop zenekarban is. Tanított az Egressy Béni Református Művészeti Szakgimnáziumban és magánórákat is ad. Zenekara, a Finucci Bros Quartet jelenlegi felállásának az a különlegessége, hogy a zenészek mindannyian ikrek: Balogh Roland (gitár) és Balogh Zoltán (billentyűs hangszerek), Gudics Martin (basszusgitár) és Gudics Marcell (dob).

HZ

Forrás:

  • Balogh Roland, Wikipédia, 2023-01-02
  • Hímer Bertalan Paya, Balogh Roland: A világ meghódítása, Music Media, 2017-05-22
Frissítve: 2024-4 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok