Kiadványelem

Subscribe interjú, A38 Magazin, 2021

A zene és a színpad ugyanazt jelenti /// Subscribe

2015-ben elköszöntetek a közönségtől, de nem bírtátok sokáig: 2017-ben már felléptetek, 2019-től pedig ismét aktívan koncerteztek. Mi motiválta a befejezést és mi az újrakezdést?

Csongor Bálint: Akkoriban nagy változásokon mentünk át emberileg. Bekopogtatott az ajtón a felnőtt lét vérszomjas réme, és olyan addig ismeretlen dolgokkal kerültünk szembe, mint a helytállás, és a felelősségvállalás az élet egyéb területein is. Ez egy kissé megbolygatta az akkor már 16 éve működő rutinunkat, aminek kizárólag a zenekar volt a központja. Ahhoz, hogy megfelelően kezeljük az új helyzetet, egy kis elcsendesedésre, befelé figyelésre volt szükség, ami a vártnál jóval hamarabb végbement szerencsére, plusz az elvonási tünetek a zajkeltés iránt is még idő előtt felütötték fejüket. Sikerült egy olyan rendszert beiktatni, ami ugyan kevésbé aktív, mint a korábbi működésünk, de cserébe nagyjából halmaz uniója mindannyiunk igényeinek. Így végül megmaradhatott az eredeti felállás, ami a legalapvetőbb kritérium volt a folytatáshoz.

Mennyivel működtök másképpen az „új életetekben”, mint a 2015-ös feloszlás előtt? Mi most a Subscribe státusza az életetekben?

Horváth Attila Atish: Sok mindenben másképp működünk, mint a 2010-es években, de vannak dolgok, amik szerencsére nem változnak. A működésünk legfőbb mozgatórugója, hogy érezzük jól magunkat, amikor színpadon vagyunk, amihez szerencsére a társaság adott, úgyhogy emellé csak a megfelelő koncertkörülményeket kell megteremteni. Ez azt jelenti, hogy nem megyünk el minden klubba játszani, hanem csak azokat a bulikat vállaljuk el, ahol kompromisszummentesen tudjuk prezentálni azt, amit 2021-ben Subscribe-nak hívunk. Az összeállás óta próbáljuk a megfelelő egyensúlyt megtalálni az aktív zenekari jelenlét és a kuriózumnak számító koncertek száma között, sajnos az utóbbiban nagy segítségünkre volt a pandémia is. A Subscribe státusza mindannyiunk számára más, viszont abban egyezik, hogy a barátságra és a zene iránti szeretetre épül, ahol kiélhetjük a kreatív energiáinkat.

Az is történelmi léptékűnek nevezhető változás volt, hogy Csongor Bálint levágatta a rasztáit. Elmondhatjuk, hogy a megfontolt középkorú rockzenészek táborába léptetek? Mit jelent most nektek az a zenélés, a színpadon állás, mint 10 vagy 20 évvel ezelőtt?

B: Köszönöm a kérdést, de kikérem magamnak mind a megfontolt, mind a középkorú jelzőt! Pár ősz hajszálon és egy snájdig kis karanténpocakon, valamint azon kívül, hogy hétfőként már délelőtt kivet az ágy, semmi jel nem utal a fent említettekre. Talán annyi, hogy a hedonizmus és a zene hosszú éveken át tartó fej-fej melletti versenyében végül nagy nehezen a zene tört az élre. Ami azt jelenti, hogy manapság már a muzsika, a színpad, valamint a közönség és egymás szeretetéért bazseválunk, és nem pedig az azt körülvevő felhajtásért. Na persze a felszentelés az absztinencia papjaivá még elmaradt, de a megfontoltság itt legalábbis biztosan tetten érhető. A zene és a színpad ugyanazt jelenti, sőt még talán többet is, mert az ember felnővén jobban megbecsüli ezt az ajándékot, amit a sors adott neki. Még ugyanúgy behányok az izgalomtól a bulik előtt, mint 20 éve, és amíg ez így marad, addig a lendület töretlen.

Ami pedig a rasztát illeti, fájó szívvel ugyan, de 22 év után meg kellett válnom tőle, mert elkezdtem kopaszodni a méteres csimbókok sulyától. Amúgy érdekes, hogy a tincsekkel együtt sok rossz régi személyiségjegy is távozott. Tényleg volt benne némi újjászületés, ahogy azt sokan tartják.

Az utolsó nagylemezetek 2014-es. Új dalaitok jelentek meg az utóbbi időben – új albumot terveztek-e?

A: Eredetileg egy kislemezt terveztünk az összeállásunkat követően, amit keresztbe szelt a covid miatti bizonytalanság, de a jövő év talán már kiszámíthatóbban alakul és meg tudjuk valósítani a terveinket. A covid alatt is íródtak témák, illetve nyilván a korábban megírt dalokat is elővesszük és két év távlatából totálisan újragondoljuk. Az elhúzódó dalírós folyamat eredménye például, hogy egy korábbi 5-6 perces dal felduzzadt nyolcra, majd két dal lett belőle, amiből az egyikhez ismét új témák születtek, így abból is két dal lett. A lényeg, hogy gyarapodnak a dalok, de ennél pontosabbat jelenleg nem tudunk mondani.

Mit várhatunk az A38-as koncerten?

A: Idén lett 10 éves a harmadik nagylemezünk, a Bookmarks. Mindenképpen szerettünk volna megemlékezni erről a meghatározó lemezről, úgyhogy a koncert gerincét ez fogja alkotni, és biztosan előkerül pár rég nem játszott dal róla. Ezen felül az évfordulóra való tekintettel új formátumot fog kapni a lemez - limitált 500-as példányszámban dupla vinylen fog megjelenni, ami hamarosan előrendelhető lesz az oldalunkon és személyesen a koncerten is hozzá lehet majd jutni.

Frissítve: 2022-9

Kapcsolatok