Kiadványelem

Prieger Zsolt (Anima) interjú, A38 Magazin, 2018

"Hála és köszönet, mindenért" // 25 emlékezetes Anima-pillanat

A 15 éves A38 Hajón ünnepli 25. születésnapját az Anima Sound System. Ez alkalomból írta össze lapunknak az elmúlt két és fél évtized legfontosabb 25 pillanatát és impresszióját Prieger Zsolt.

1. Ami először eszembe jut, az az, hogy ez a 25 pillanat legalább kétezer pillanat valójában.

2. Volt egy hatalmas, színes duplakazettás felvevőnk Szabi öcsémmel, abba készültek az első felvételeink. Többször álmodtam azt gyerekként - lehet, hogy azért mert nagyon közel volt a fejemhez alvás közben, vagy mert tényleg úgy nézett ki a kijelzőivel, mint egy űrhajó - hogy elrepülök vele.

3. Megmaradni rajongónak - minden pillanatban.

4. Egy prágai fesztivál után a tündéri elmebeteg Flavor Flavvel (Public Enemy) mentünk fel a szálloda legfelső emeletére, miközben a liftben kedvenc Public Enemy-dalomat fütyülte, akár egy kisgyerek.

5. Gil Scott-Heronnal szülővárosunk, Szombathely főterén játszani együtt, megtisztelő, zsigeri élmény volt.

6. Spanyolországban, ahol elég jókat turnéztunk, volt egy fellépés valahol a Pireneusokban, egy tóra épített színpadon. Eljött néhai barátom, Bene Laci is, akit bármikor, amikor Spanyolországban játszottunk, meglátogattunk madridi otthonában, ahol egy Habsburg-hercegnővel és tejfölszőke gyermekeivel élt együtt.

7. Teljesen természetes módon kitalálni valamikor 1994 magasságában Bognár Szilvivel a kattant, magyar elektronikus népzenét.

8. Fél év alatt készült új albummal (We Strike) és új tagsággal teltházas koncertet adni a PeCsában, magam se hittem, hogy pár hónap alatt megírunk egy teljesen új anyagot és London-Budapest között ingázó énekesünk lett pár évre. Azt sem felejtem el, hogy egyik kedvenc magyar költőm, Nádasdy Ádám, és egyik legkedvesebb spanyol színésznőm, Najwa Nimri, ott táncoltak a párjukkal a keverőpultom előtt.

9. A 10 éves Anima ingyenes nagykoncertje 15 éve édesdrága Szombathelyünk Felszabadulási Emlékművénél, ahova elhívtunk kedvenc helyi bandáinkat is, és együtt ünnepeltünk gyerekkori barátainkkal.

10. Ki ne akarna a világ leggyorsabb nyelvű rapperével együttdolgozni? Nekünk sikerült JC001-nal, akik egy pakisztáni-ír úriember, és aki előtte Stinggel és Dave Stewarttal is turnézott.

11. Az Asian Dub Foundationnel közös szám felvétele, röhögés, elvtársi tudatmódosítás. Valami ilyesmi következik most az Algiers-szel is.

12. 2 fellépés egymás utáni napon a Szigeten, valamikor a 90-es évek végén. Egy a Tilos Sátorban, a másik két napra rá a Nagyszínpadon. Az elsőn ráestek a pultomra, akkora őrjöngés volt, a másikon minden gépünk leállt a portól.

13. Ha már Sziget, akkor mindig eszembe jut, hogy hat énekessel, hatféle formációban, nagyjából négy tökéletesen más programmal játszottunk tíz alkalommal a Nagyszínpadon, az nem olyan rossz, nem?

14. Bob Dylan a kedvenc szerzőm, és most egy teljes albumot készítünk a szerzeményeiből. Bizsergető érzés.

15. Cipelni a harmadikról Lukács Miklós cimbalomművész hangszerét a We Strike felvételeire. A stúdiózás Miklóssal, aki a világ tán legjobb cimbalmosa, kivételes csoda volt valahol Mátyásföldön.

16. Dolgozni, alkotni, sokszor hetekig, minimális alvással, majdnem minden így született, a We Strike, a Shalom, a projektek, a remixek, az Aquanistan.

17. Hivatalos remixet csinálni a Laibachnak. Munkásságukról írtam a diplomamunkámat a rendszerváltás környékén.

18. Munkánk és utazásaink Ferenczi Gyurival, aki nemcsak a legjobb harmonikás, hanem lelkes animás, sokszor még a hangbeállásainkra is eljött anno “tanulni”, pedig igazából mi tanultunk tőle.

19. Feldolgozást készít dalainkból Presser Gábor, Müller Péter vagy Tövisházi Ambrus? Kivételesen hangzik, pedig 2018-ban valósággá válik. Album is lesz belőle.

20. Együttdolgozni a lányoddal, 2018-ban újra egy színpadon állni a Hajón, nagy érzés, mindenkinek ezt kívánom. Ugyanez vonatkozik fő alkotótársamra, a testvéremre, Szabolcsra, de még a feleségemre is, akivel együtt csináljuk a vizuált és a klipeket.

21. Az, hogy ma is a "mindig újat keresés” határozza meg az Anima Sound System életét és munkáját; az, hogy "a kísérlet maga az út". Egyre mélyebb, érdekesebb, viccesebb, felháborítóbb, elandalítóbb, szerelmesebb, vadabb és okosabb zenei struktúrákat létrehozni, ez a legéltetőbb.

22. Kallós Zoltán énekével indítani vagy lezárni egy koncertet. Az Öreg egy csoda volt.

23. Az a megtiszteltetés, hogy mint az Anima vezetője, felavathattam az A38-at 15 évvel ezelőtt.

24. Tökmindegy hogy Stockhausent, népzenét, jazzt, technót vagy hardcore-t gyúrsz össze, mert a lényeg: Minden Egy!

25. Amióta a gencsapáti művelődési ház mosdója melletti csöpp próbateremben elindultunk, annyi szép dolog történt velünk, hogy "hála és köszönet, mindenért" - kb. ez jutott volna eszembe, ha most csak négy szót mondhattam volna.

Frissítve: 2023-11

Kapcsolatok