Kiadványelem

Nóvé Soma (Middlemist Red) interjú, A38 Magazin, 2019

Kitörünk a műfaji korlátainkból // Nóvé Soma, Middlemist Red

Új lemezanyagon dolgozik és ebből néhány dalt már be is mutat március koncertjén az A38 Hajón a Middlemist Red. Az egyik legizgalmasabb fiatal hazai gitárzenekar frontemberével, Nóvé Somával beszélgettünk - nem csak Middlemist Redes dolgairól.

Az elmúlt időszakban új Middlemist Red-dalok készültek, ebből mutattok be párat a Hajón. Ősszel jön az új lemez. Közben a saját projektednek is elkészültek dalai. Vannak szerzői estjeid. És voltak egyéb projektjeid is az elmúlt időszakban, például a Morphine-dalokat játszó zenekar. Ez így együtt elég tömény. Hogyan nézett ki alkotói szempontból az elmúlt egy éved-évetek?

A Middlemist Reddel az elmúlt félévben tartottunk egy rövid koncertszünetet, mert úgy éreztük, ideje frissíteni a műsorunkat. A zenekar és a közönség szempontjából is fontosnak tartottuk, hogy új számokat építsünk a repertoárba. Ezeken dolgoztunk az elmúlt hónapokban, melyek közül egy-kettőt az A38-on is bemutatunk. Annak köszönhetően, hogy kevesebb koncertet adtunk, volt időm dolgozni olyan zenei projekteken, melyeket regóta tervezek. A tavaly év végén megjelent népdalos szólókislemezem mentén elkezdtem próbálni egy zenekarral, mellyel népdal-feldolgozásokat játszunk, a kislemezhez hasonló hangszerelésben. A formáció neve Mordái, mellyel a következő hónapokban több koncertünk is lesz. Az elmúlt fél év során felvettem egy nagylemezt, Samurai Drive címmel, amit egy régi barátommal közösen készítettünk. Ez majd valamikor a nyár előtt fog megjelenni. Emellett szoktam fellépni szólóban, meg van egy tematikus estém is, The Night Of The Vampire elnevezéssel. Végső soron most dolgozok együtt a Meteóval az új lemezükön, mint producer. Úgy érzem, ezek a projektek erősítették a Middlemist Reddel való munkámat es hozzáállásomat. Sok mindent tanultam, amit felhasználhatok a zenénkben.

Milyen lesz az új Middlemist Red-lemez? Mit várhat a közönség?

Egyelőre még az elején járunk az új albummal. Sok anyagunk van, de nehéz lenne megállapítani egy konkrét irányt. Sokat kísérletezünk különböző hangszereléssekkel, és kicsit próbáljuk levegősebbé és változatosabbá tenni a számokat. Úgy érzem, egyre inkább távolodunk a psych rock-hangzástól, kitörünk a berögzült műfaji korlátainkból.

Egy fiatal zenekar első lemezét még a kezdeti zsigeri energiák mozgatják. A másodikat viszi, viheti a lendület. Aztán jön a „difficult third album”. Hogyan néz ez ki nálatok? Mennyire nehéz újat, mást csinálni és mondani, új inspirációt nyerni?

Nem érzem, hogy görcsösen próbálnánk megújulni. Annyi zenei inspiráció ér mindannyiunkat, hogy természetesen alakul át a zenénk az idők során. Kicsit lassabban készítünk új dalokat, mint az elején, de ez azért is van, mert sokkal precízebbek lettünk és tudatosabban írunk zenét.

Folyamatosan építitek a külföldi jelenléteteket is. Hogyan néz ki ez most?

Jelenleg egy nagyobb volumenű külföldi turnéra készülünk októberben. A külföldi koncertszervezést a menedzserünk, Czeglédi Szabolcs irányítja. Lassan, de progresszíven haladunk előre ezen a téren. A külföldi koncerteken túl egyre több lehetőségünk adódik nevesebb, nemzetközi szintű sorozatokban is megjelentetni a zenénket, amióta a SynchAudióval dolgozunk együtt és ez sok kaput megnyithat előttünk.

A már említett szólóprojekted erősen népzenei ihletettségű. Mi a viszonyod a magyar népzenéhez? Honnan a népzene szeretete? Mi a – ha úgy tetszik – filozófiád akkor, amikor hozzányúlsz a folkhoz és saját képedre formálod?

Gyerekkoromban sokat jártam népzenei oktatásra ifj. Csoóri Sándorhoz, aki a Muzsikás együttes egyik alapító tagja volt. Sokat hallgattam a zenéjüket, de csak huszonéves koromban fedeztem fel a benne rejlő lehetőségeket. Az alapvető koncepcióm az volt, hogy megnézzem, hogyan szólna a népzene, ha egy olyan zenekar játszaná, mint a Morphine. Szaxofonnal, sötét, jazz-rockos megoldásokkal. Azóta már átformálódott az irány, de az alapfelfogás még mindig hasonló.

Milyen zenék, filmek, egyéb kulturális élmények – képzőművészet, színház, stb – hatott rád az elmúlt időszakban?

Elsődlegesen zenék inspirálnak. Sok népzenét fedeztem fel, de minden hónapban mást hallgatok, különböző műfajban. E mellett hatottak rám Jim Jarmusch filmjei, valamint egyre több horrorfilmet nézek.

Frissítve: 2022-9

Kapcsolatok