Kiadványelem

Maszkura, Deep Glaze, ék interjú, A38 Magazin, 2020

Perspektívát jelent /// Maszkura és a Tücsökraj, Deep Glaze, ék

Az A38 Hajó, a Petőfi Irodalmi Ügynökség és az MTVA kooperációjában már zajlanak azok a színpadon, közönség nélkül futó “karanténkoncertek”, amelyeket a képernyőn tekinthet meg a közönség, és amely részben anyagi segítséget, részben pedig megnyilvánulási lehetőséget nyújt zenekarok számára. A programban szereplő zenekarokkal beszélgettünk.

Hogyan látjátok, miben tud segíteni ez a program

Maszkura és a Tücsökraj: Mivel a járvány előidézte korlátozások nem teszik lehetővé, hogy élő, közönség előtti koncerteket tartsunk, ezért a PIM x A38 x MTVA projekt számunkra nagyon jó lehetőség volt. A lemondott koncertek azon túl, hogy nem élvezhetjük a közönség előtti fellépés hangulatát, nyilvánvalóan anyagilag is nagy kiesést jelentettek, ilyen szempontból is segítséget jelentett ez a program számunkra.

Deep Glaze: A program legfőbb pozitívumai főleg abban rejlenek, hogy a jelenlegi kilátástalan zeneipari helyzetben alternatív fellépési lehetőséget biztosít zenekarok számára. Ezáltal a zenekarok prespektívához jutnak és folytatják azt, amit normál helyzetben is tennének. Gyakorolnak, készülnek a fellépésre és napi szinten kommunikálnak zenésztársaikkal. A jelenlegi szituáció egyik legnagyobb veszélye a piaci alapon nehezebben működő zenekarok kiábrándulása, talaj vesztése és végső soron megszűnésük. Egy ilyen programmal minimális, kiadás-fedező tőkéhez juthatnak, valamint megjelenéssel is kecsegetet a történet. Egy hajótörés utáni mentő-öv. Nem tudjuk még ki, kit és hogyan fog megmenteni, de egy ideig segít a felszínen maradni.

ék: Hatalmas segítség nekünk ez a program. A nyilvánvaló anyagi segítség mellett olyan anyagot kaptunk, amit a járvány után is büszkén mutogatunk majd, hiába nincs közönség a képen. Szép és jól szól! Sok emberhez jutottunk el a televízión keresztül, rengeteg üzenetet kaptunk.

Hogyan kerültetek kapcsolatba a programmal?

MéTR: A programról a különböző online felületekről is tudomást szereztünk, de közvetlenül és részletesen Dénes Adél szerkesztőtől értesültünk róla.

DG: A közösségi médián keresztül - láttuk a felhívást és jelentkeztünk.

ék: Mi még a pályázati kiírás előtt érkeztünk. A Hajó keresett meg minket.

Milyen érzés volt ebben a nem megszokott helyzetben fellépni a Hajón?

MéTR: Természetesen közönség nélkül szokatlan volt játszani, de egyrészt jó érzés volt újra színpadon állni és zenélni, másrészt az A38 stábja eddig is, és a koncertfelvétel napján is magas színvonalon dolgozott, így jó kezekben voltunk.

DG: Zenélni, barátaiddal egy kultikus helyszínen mindig örömteli és megtisztelő. A Hajó csöndesebb és nyugodtabb volt, mint valaha. Reméljük hamarosan újra hangos lesz és ragadni fog a padlója csak úgy, mint ezelőtt nem sokkal.

ék: Szokatlan volt, de a próbateremben sincs senki, mégis teljes erőbedobással játszunk egymásnak. Pár dal után már átállt az agyunk és csak a zene maradt. Még inspiráló is volt elképzelni a közönséget. Illetve az is érdekes, hogy nem minden nap játszhat az ember egy üres A38-on.

Hogyan látjátok magatokat és a közeljövőt a jelenlegi helyzetben?

MéTR: Bízunk abban, hogy a közönségünk élő zenére, kikapcsolódásra való igénye nem apad, és ahogy lehet koncertezni, újra találkozunk. Dolgozunk azon, hogy az eddiginél még színesebb műsorral készüljünk, és persze nagyon várjuk már, hogy ezt megmutathassuk.

DG: A zenekarok számára elengedhetetlen a fennmaradásuk végett tőkéhez jutniuk. A hasonló kezdeményezések a teljes katasztrófától megmenthet sok zenekart, de alapvetően átfogó, szervezett és hosszútávú segítsége szorul a zeneipar. Az elmúlt pár évben bekövetkezett pozitív változások megörzése és tovább vitele érdekében egymást (is) segítve cselekednünk kell.

Természetesen a pozitív olvasata a jelenlegi helyzetnek az, hogy több időnk van dalokat írni és dolgozni a következő évek stratégiáján és megjelenésein. Tőke hiány végett ezeket fokozottan nehéz lesz megvalósítani, de a szcenáriókat fel kell állítani így is.

ék: Ezerrel dolgozunk az Out Of The Cave című új lemezünkön és álmodozunk az első koncertről. Érzelmes pillanat lesz, az biztos! Most tényleg a lemezkészítés a prioritás, segít feloldani a tehetetlenség okozta frusztrációt.

Frissítve: 2022-4

Kapcsolatok