Előadó

Maszkura és a Tücsökraj

Maszkura, vagyis a marosvásárhelyi születésű Bíró Szabolcs (1981) tízévesen kezdett zenélni, autodidakta úton tanult tangóharmonikán, szintetizátoron és basszusgitáron játszani, muzsikált lakodalmakon és punk-rock zenekarban, raplemezeket készített Háborgató Maszkura néven, majd 2005-ben Budapestre költözött, ahol nagyobb perspektívát látott szerzői és előadói talentumainak kamatoztatására. Eleinte köztereken harmonikázva-énekelve keresete a kenyerét, aztán 2007-ben négy fiatal jazzmuzsikussal – Kertész Csaba gitárossal, Lakatos Ferenc billentyűssel, Boros Gábor bőgős-basszusgitárossal és Révész Csanád dobossal – megalakította a Maszkura és a Tücsökraj zenekart, amely a pincekocsmákból indulva rövid idő alatt közkedvelt klub- és fesztiválzenekarrá nőtte ki magát. 

A cilinderes harmonikás vezette formáció szinte minden műfajban (rap, hip-hop, jazz, szving, soul, funk, csárdás, latin- és cigányzene) otthonosan mozog, így stílusviláguk összességében igényes alternatív popzeneként definiálható, de egyes dalaikkal kapcsolatban a jazz-pop, a mulatós underground, a csárdásdiszkó, vagy a posztmodern sanzon stílusmegjelölések is találóak. Lemezeik sorát a Szégyentelen című album nyitotta 2009-ben, majd a kezdő felállással még két korong (Kérlek, így szeress!, 2010, Sztárzseni, 2012), illetve egy EP (Pesti nők, 2012) készült, melyek mind a közönség, mind a szakma részéről kedvező fogadtatásban részesültek. 

Miután 2013-ban két zenész kicserélődött a csapatban (a billentyűknél Lakatos Ferencet Vadász Gyula, míg a doboknál Révész Csanádot Földesi Attila váltotta), két újabb nagylemezük (Lady Maga, 2013, Tedd ki!, 2015) született. Két alkalommal A Dal című eurovíziós előválasztó műsorban is láthatók voltak: 2016-ban a Kinek sírjam, 2018-ban a pedig a Nagybetűs szavak című szerzeményükkel nem jutottak ki a nemzetközi dalfesztiválra. Legújabb slágerük, a Miattad lemondok 2021-ben látott napvilágot.

CsO

Kapcsolat: https://www.facebook.com/maszkuraesatucsokraj/?locale=hu_HU

Frissítve: 2023-10 , Csikor Ottó

Kapcsolatok

    12