Kiadványelem

Kőváry Péter interjú, A38 Magazin, 2020

Minden idők // Kőváry Péter, Peter Kovary & The Royal Rebels

Kőváry Péter zenekarával hamarosan fellép az A38 Hajó karantén-koncertsorozatában, most azonban a zenei ízlését meghatározó legfontosabb sarokkövekről beszélgettünk.

Életed zenészei és lemezei, akik és amelyek miatt dalokat írsz?

Zenészek: Jagger/Richards, Marvin Gaye, Tom Petty, Lemmy, Jimi Hendrix

Lemezek: The Rolling Stones – Still Life, Beggars Banquet; The Black Crowes – Shake Your Moneymaker, Humble Pie – As Safe As Yesterday Is; Motörhead – No Sleep ’Til Hammersmith; AC/DC – Powerage; The Allman Brothers Band –Brothers And Sisters

A legfontosabb dolgok, amik miatt még mindig zenélsz?

Számomra a zenélés, a zenehallgatás a fizikai/szellemi lét egyik fontos alapfeltétele. Ha nem alkotok, akkor folyamatosan szólnia kell a zenének az autóban, a kertben, a dolgozószobámban. Jelenleg a zeneipar olyan irányba halad, ami nekem nagyon nem tetszik, és egyre kevésbé tudom tolerálni a kortárs zenei trendeket, irányvonalakat. Így van bennem egy bizonyos küldetéstudat is, ez pedig nem más, mint a könnyűzene hagyományos értékeinek közvetítése. Az a meglátásom, hogy a könnyűzene az 50-es évek közepétől a 2000-es évek elejéig virágzott, ezt követően azonban egy nagyon súlyos rothadási folyamat indult el, amelyen a magam szerény eszközeivel igyekszem javítani.

Dalok, melyeket bárcsak te írtál volna?

Humble Pie – Home & Away, The Rolling Stones – 100 Years Ago, Ace – How Long, Tom Petty – Mary Jane’s Last Dance, Thin Lizzy – The Boys Are Back In Town, Elton John – Tiny Dancer.

Zenészek vagy zenekészítők/producerek, akikkel szívesen dolgoznál együtt, de még nem jött össze?

Sajnos legtöbbjük már nem él (Jimmy Miller, Leon Russell, Gregg Allman) vagy nyugdíjba vonult (Martin Birch). A kortárs zenészek közül Charlie Starr-ral (Blackberry Smoke) szívesen csinálnék közös dalt, de megtiszteltetés lenne például Sheryl Crow-val vagy a Robinson fivérekkel (The Black Crowes) együtt dolgozni.

Koncertek (nézőként), amiket sosem felejtesz el?

Deep Purple , Budapest 1987, The Rolling Stones, Budapest 1995, The Black Crowes , Budapest 1997, Oasis, Bécs, 2006, Mötley Crüe, ZZ Top, Prága, 2009, Blackberry Smoke, Bécs 2015

Koncertek (fellépőként), amelyek bárcsak sosem értek volna véget?

Volt pár ilyen, legutóbb idén februárban a Barba Negrában, a Uriah Heep előtt.

Feje tetejére állt a világ, de biztos vagyok benne, hogy most is dolgozol valamin. Mi az? És mik a kreatív terveid a közeljövőre?

Jelenleg aktívan ápolom a testvéremmel (Kőváry Zoli, The Trousers) közös régi zenekarom, a RagDoll örökségét. Emellett persze írok új dalokat a Royal Rebelsnek is. Várom, hogy újra lehessen koncertezni, hiszen a tavaly megjelent második albumunkat szinte alig tudtuk bemutatni a közönségnek. Emellett mindig dolgozom valami újon, szeretek kísérletezgetni, a sok rossz mellett a karantén arra jó, hogy ki tudok próbálni olyan dolgokat, amit eddig nem. A minap összehoztam egy blaxploitation filmzene típusú instrumentális művet, előtte meg egy old school thrash metal dalt, csak a saját magam szórakoztatására. A jelenlegi helyzet sajnos nem túl inspiráló, így nehéz új kihívásokat találni, de bízom benne, hogy hamarosan visszaáll minden a normális kerékvágásba.

Frissítve: 2022-7

Kapcsolatok