Előadó

Peter Kovary & the Royal Rebels

Bár Kőváry Péter énekes-gitáros nevét és arcát az alternatív elektro-popot játszó Neo-ban töltött évei (2003–2015) alatt ismerte meg a nagyközönség, ő maga mindig is a klasszikus rockzenét érezte magához közelebb. Rockzenét játszott a Neo előtt, még békéscsabai gimnazistaként az öccsével, Kőváry Zoltánnal megalapított Rag Dollban, a Neo alatt, a Stoned elnevezésű Rolling Stones tribute zenekar frontembereként, és a Neo után is, mert jelenlegi csapatát, Peter Kovary & The Royal Rebels-t ismét a klasszikus rockzene jegyében hozta létre.

A Neo-ból távozva eleinte szólóban szerette volna elkészíteni és megjelentetni frissen született, illetve, korábbi, kiadatlan rockdalait, aztán – már koncertekben is gondolkodva – társakat keresett, és talált maga mellé négy rutinos rockzenész, Neményi Csaba gitáros, Tóth Zsombor basszusgitáros, Kovács Csaba dobos, valamint Nagy Zsolt billentyűs személyében. A „királyi lázadók” eddig két angol nyelvű, klasszikus rockdalok által inspirált, többségében Kőváry-szerzeményeket tartalmazó albummal (Halfway Till Morning, 2017, Fly Forever, 2019) jelentkeztek. Előbbit Fonogram-díjjal jutalmazta a szakma, It’s A Riot című nyitódalát pedig a A Dal 2017 című televíziós tehetségkutató műsor nézői is megismerhették, míg az utóbbit már új billentyűssel (Csikós Sándor) és dobossal (BenedekTamás) készítette az együttes.

A DJ-ként és producerként is tevékenykedő Kőváry 2021-ben tematikus szólóalbummal lepte meg rajongóit: a Family, Christmas & Rock and Roll–on nyolc újrahangszerelt örökzöld karácsonyi klasszikus és négy saját ünnepi rockdal hallható, amelyeket a zenész – a billentyűk kivételével – maga játszott fel és rögzített házi stúdiójában. Bő fél évvel később, 2022 júniusában azonban jött a szomorú hír: hosszan tartó súlyos betegség után, ötven éves korában elhunyt Kőváry Péter.

CsO

 

A zenekar Facebook-oldala: https://www.facebook.com/PeterKovaryTheRoyalRebels/

Frissítve: 2023-8 , Csikor Ottó

Kapcsolatok