Kiadványelem

Kovács Krisztián (Fish!) interjú, A38 Magazin, 2017

Nem gondoljuk túl a dolgokat // Kovács Krisztián, Fish!

Március utolsó hétvégéje az egész pályás poppunk-letámadás jegyében telik majd az A38 Hajón: mindkét este a Fish!-é. A szombati koncertre - melyet az A38 VIBES Youtube-csatorna egyébként élőben streamel - lapzártakor már elfogytak a jegyek, így Senior Halék vasárnap faltól-falig eltolják a tavaly megjelent Idő van című lemezüket, valamint egy igazi besztof-szelekciót is. Mi pedig ennek kapcsán beszélgettünk a frontemberrel folytatásokról, rádiós slágerekről és arról is, hogy lehet metálosként popot játszani.

Visszatekintve hogyan értékelnétek a Fish! 2016-os évét? Mik a terveitek az ideire?

Nem vagyunk különösebben tervezős arcok, így igazi meglepetés és diadalmenet volt a tavalyi év: a Hajón teltházzal nyitottuk a lemezbemutató turnét, ami gyakorlatilag egész évben tartott klub- és fesztiválszinten is. Volt hallgatottsági rekord, rádiós slágerlisták, díjak, jelölések, fesztiválos nézőcsúcsok, év végén egy teltházas Akvárium és jó pár sold-out buli vidéki városokban – ez egyfajta igazolása annak, amit mi csinálunk, és ahogy csináljuk, magunk és a szakma számára is. Persze minket elsősorban a koncertek minősége és mennyisége érdekel, a bulik száma még több lett, a minőséggel pedig nem volt gondunk eddig, legalábbis ezt látjuk a színpadról. Szóval ezek a számok szépek és jók, de a legfontosabb, hogy a zenekarra jellemző hangulat és fíling nem változott, valamint megmaradt a folyamatos építkezés, amiről mindig beszélünk évek óta – a háttérmunkánk tudatosabb is lett a fentiek hatására. Videoklipekkel még van egy kis elmaradásunk, ezekkel kimaxoljuk a lemezt nyárig, akkor már szeretnénk új dalt vagy akár többet is mutatni élőben.

Most hogy némi idő eltelt már az Idő van megjelenése óta, változott a lemezhez való kapcsolódásod, az arról alkotott véleményed?

Annyiban nem, hogy ezt tartom a legprofánabb lemezünknek: a legnyersebb, legélőbb és ha az első hét dalt vesszük, a legpörgősebb is. Azt is tartom, hogy a vége felé bizonyos szempontból kísérletezős, hallgasd meg egymás után a Lehet az életet és a Szépen kérleket. Teljesen más, mégis ugyanaz a zenekar. Nem definiáltuk magunkat újra, ez továbbra is egyszerű alapokból feszesre húzott popos punkrock, néhol a pop, olykor konkrétan a metal felé eltolódva. Lehet, hogy nem a legkerekebb lemezünk, de az biztos, hogy a legfontosabb.

Több interjúban is azt nyilatkoztátok, hogy a Savat a fejjel-a-falnak attitűd jellemezte, a Konzervzenét pedig a vállmegvonás. Hol tartatok most?

Az Idő van ilyen tekintetben egy egyszerűbb történet, leginkább a folytatás: alapvető változások nincsenek, de Dáci csatlakozásával minden gördülékenyebb, zeneileg pedig még csapongóbbak tudunk lenni. A lemezen szerintem az eddigi erősségeinket emeltük egy újabb szintre, kegyetlen tempók és pár igazán király refrén született. Szövegek tekintetében színesebb lett a dolog, azt érzem, vannak új témák, sőt, még némi mondanivaló is. Öregedtünk, értünk, picit komolyodtunk magunkhoz képest. Azt hiszem, a következő daloknál még tovább fogunk nyújtózkodni, amennyiben az természetesen jön - de leginkább maradunk magunk, nem gondoljuk túl a dolgokat.

A legtöbb magyar zenekarhoz képest szokatlanul aktív és tudatos webkettes jellemez titeket, szállóigévé vált hashtagekkel és hasonlóval. Mennyire fontosak ezek manapság egy banda marketingjében?

A Fish! legnagyobb erénye és jellemzője a közvetlenség. Már az internet előtt webkettes aktivitásunk volt, csak nem tudtunk róla. Mi még a munkahelyen sunyiban nyomtatott és éjszaka kézzel ragasztott plakátok korában kezdtük és szájhagyomány útján terjedtünk szép lassan. A mindig változó közösségi média a legjobb eszköz és fórum a kommunikációra, a legfontosabb marketingfelület: mi mindig közvetlenül kommunikáltunk a közönségünkkel, online és élőben is, nem egy menedzser vagy kiadói munkatárs csinálja ezt. Magunk között is megvan a saját nyelvünk, szlengünk, amit használunk, és ezt használjuk a közönség felé is. Ez teljes szimbiózisban van a zenekar felfogásával, nem próbáljuk magunkat szerethetőbbeknek vagy simulékonyabbaknak beállítani csak azért, hogy mindenkinek szimpatikusak legyünk. Ez van, akinek bejön, van, akinek nem - ez így van rendjén. És hogy mennyire fontos? A kedves követőink szinte minden online szavazást megnyernek nekünk, velünk együtt vagy éppenséggel rajtunk is röhögnek, úgyhogy teljesen jól működik. Koncert után azonnal megyünk ki a srácokhoz és akár órákig fotózkodunk, dumálgatunk, nem is értem, hogy lehetne ez másképp.

Egymás után két nap is felléptek márciusban az A38-on. Lesz különbség a két nap setlistje között? Egyáltalán milyen érzés, hogy a diszkográfiátok már kitenné két este setlistjét is?

Igen, a szombati nap két hete sold out, úgyhogy rápróbálunk a vasárnapra is, van még másfél hónap, őrület. Szombaton egy igazán alapos Fish! koncert lesz pár ritkasággal, vasárnap pedig az Idő van megjelenését ünnepeljük a teljes lemez eljátszásával és egy besztof programmal, kíméletlen slágerparádé, két felvonás lesz tehát aznap. A szombati elővételes teltházat egy ingyenes afterpartival is szeretnénk meghálálni, poppunkrock házibulika lesz hajnalig, úgyhogy egész estés lesz a bál, hiszen NB barátunk is fellép előttünk. Vasárnap kicsit korábbi kezdés lesz a másnapra való tekintettel, bár aznap éjjel óraátállítás, szóval mindegy is. A vasárnapi vendégeink még kérdőjelesek, de hamarosan jelentkezünk az infókkal, szeretjük a meglepetéseket. Kíváncsiak vagyunk, hányan lesznek ott mindkét nap! Öt lemez után egyre nehezebb összeállítani egy setlistet, majd veszekszünk jókat a próbákon.

Frissítve: 2022-9

Kapcsolatok