Előadó

Fish!

Borítókép forrása: A38 Galéria / Marossy Norbert

Hardpop – ezzel a kétségkívül jól hangzó, ám kissé talányos stílusmegjelöléssel definiálja zenéjét budapesti Fish! zenekar. Az elmés szóösszetétel arra utal, hogy bár a csapat szerzeményeiben számos egymástól távol eső, keményebb zenei irányzat hatásai figyelhetők meg a rocktól a funkon és a punkon át a grunge-ig és a metálig, az egész mégiscsak egyfajta popzenévé áll össze, persze húzós, energikus popzenévé.

A mai Fish! hangzás és feeling kialakulásához azonban hosszú út vezetett a formáció 1999-es megalakulásától napjainkig. A kezdőcsapat – amelyből mára csak Kovács Krisztián énekes maradt – az első időkben csak szűk körben koncertezett, aztán amikor már a fővárosi és a vidéki fiatalok is kezdték megjegyezni a nevüket, előálltak angol nyelvű bemutatkozó EP-jükkel (Check Out The Sound, 2001). A folyamatos koncertezésnek, a fesztiválszerepléseknek és a Pizzás című mozifilmben elhangzott Positivo című szerzeményüknek köszönhetően már országos ismertségnek örvendhettek, amikor 2006-ban megjelent első nagylemezük, a szintén angol szerzeményeket tartalmazó First Of Many.

A második, 2009-ben napvilágot látott Csinálj egy lemezt-tel új fejezet kezdődött a Fish! történetében: magyar nyelvű dalokra váltottak, ami Kovács Krisztián humorának, kiváló szövegírói kvalitásának köszönhetően sokkal karakteresebbé tette és teszi a csapatot. A kifogyhatatlan energia, a humoros, de gyakran – például a honi zenekarokkal, zeneiparral kapcsolatban – kemény kritikákat megfogalmazó szövegek és a már említett, sokféleségétől izgalmas hardpop jellemzi a zenekar későbbi kiadványait (Sav, 2011, Konzervzene, 2013, Idő van, 2016, Pozitív, 2021).

A Fish! sajátos humora megmutatkozik a dalok vizuális megjelenítésénél, illetve körítésénél is, a Konzervzene című korongot például egy konzervdobozba csomagolt minidiscen vehették kézbe a rajongók, míg a Pozitív megjelenése alkalmával tartóselemeknek öltöztek, Tovább van című daluk klipjében pedig legó figuraként láthatók meg az együttes jelenlegi tagjai: Kovács Krisztián énekes, Gajda Mátyás gitáros, Binges Zsolt basszusgitáros és Hámori Dávid dobos.

2022 októberében kivált a gitáros Gajda Mátyás, az őszi klubturnén Szapek Gergő játszott helyette, aki a várhatóan 2023 tavaszán megjelelenő új nagylemezt (Régen minden jobb volt) felvezető dalának klipjében (Csipsz és kóla) is szerepel.

CsO


Kapcsolat:

https://www.facebook.com/fishzenekar/

https://www.instagram.com/fishzenekar/?

Frissítve: 2023-11 , Csikor Ottó

Kapcsolatok

    12