Kiadványelem

Esti Kornél interjú, A38 Magazin, 2020

A munkába kapaszkodtunk // Esti Kornél

Egy igen különleges lemezen dolgozott az Esti Kornél ebben a rettentően fura és különös évben. Többek közt erről mesél a zenekar két tagja, Veres Imre és Lázár Domokos, abból az alkalomból, hogy együttesük novemberben az A38 Hajóra látogat.

Nem volt egy egyszerű év ez és még nincs vége. Hogyan vészelte át a zenekar 2020-at, különös tekintettel a tavaszi, koranyári időszakot? Volt valami nagy – és nem coelhós – okosság, amit leszűrtetek?

Veres Imre: A tavaszi korlátozások alatt is rendszeresen kommunikáltunk egymással, heti szinten voltak stábmegbeszélések; amit tudtunk, próbáltunk előre görgetni. Az online felületeinkre készítettünk extra tartalmakat. Fontosnak tartottuk, hogy habár nincsenek koncertek, a közönségünkkel kapcsolatban maradjunk, esetleg lelkesítsük is egymást ebben a furcsa időszakban. Közben elkezdtük előkészíteni a következő lemezünket, ami nem egy tipikus sorlemez lesz, hanem a zenekar korábbi dalait értelmezi át egy különleges koncepció mentén. Nyáron főleg ennek a lemeznek a felvételeivel voltunk elfoglalva, illetve végre lehettek újra koncertjeink, ami a kollektív mentális jólétünk megőrzése szempontjából is nagyon időszerű volt már.

Lázár Domokos: A körülményekhez képest mi tényleg jól viseltük, ebben az is segített, hogy mindenkinek megmaradt a „civil” munkája. Ugyanakkor körülöttünk sokan lettek egyik napról a másikra munkanélküliek, a stábunk igazán nehéz helyzetbe került, valódi segítséget nem kapott a szakma. Amúgy a koronavírus körüli diskurzus eléggé élesen megmutatta, milyen végletekig túlhajtott a kattintásvadász online kommunikációs tér, és mennyire károsak az erre építő, egymást kizáró igazságnarratívák. A tanulságok nem túl fényesek.

Az Esti Kornél gyakorlatilag évről évre lép előre, folyamatosan építkezik. Hogy látjátok a mostani helyeteket, hol tartotok? Hogy érzitek, mik azok a fontos lépések, amelyekkel idáig jutottatok? Hol szeretnétek látni a zenekart néhány év múlva?

VI: A zenekar mostanra már erős közönséggel rendelkezik Budapesten és azokban a vidéki városokban, ahol van még olyan klubhálózat, amely helyet ad ennek a zenei közegnek. Emellett azt érezzük, hogy kreatív szempontból is időről időre sikerül magunk előtt újabb utakat megnyitni. Az Esti Kornél a kezdetektől fogva következetes volt abban, hogy olyan dalok szülessenek, amelyek a saját hangunkon szólalnak meg, és hogy önazonos módon kommunikáljunk a közönséggel. Ez talán a legfontosabb összetevője annak az útnak, ahogy a mai státuszáig eljutott a zenekar. Persze mellette figyelünk arra is, hogy éljünk a körülöttünk lévő lehetőségekkel Szerencsére rengeteg jó szándékú, segítőkész ember vesz körül minket, akik nélkül sok minden másként alakult volna. Hiszünk benne, hogy a zenekar képes lesz még feljebb lépni a következő években anélkül, hogy a legbensőbb lényege sérülne.

A Kornélnak nagyon sajátos a zenei- és szövegvilága. Mik azok a legfontosabb elemek, amikből ez összeáll?

VI: Az önazonosság nagyon fontos elem abban a sokféleségben, amiből a zenekar hangzás- és szövegvilága összeáll. A dalszövegeink legtöbbször közvetlenül a mindennapjainkból átszűrt megfigyelésekből, tapasztalatokból ihletődnek. És ez egy tág megfogalmazás, mert ebben beleértendő úgy a magánéleti, mint a közérzeti dimenzió. Mint minden emberben, bennünk is sok a szorongás a minket körülvevő világgal, meg azzal az életmóddal kapcsolatban, amibe a mai modern ember hajszolja magát, és ezek sokszor átsejlenek a szövegen. Zeneileg pedig nagyon hatnak ránk azok az előadók, albumok, amiket aktuálisan hallgatunk. Persze a Kornél hangzásvilágának van egy nagyon erős, jobb terminológia híján alternatív rockos alapattitűdje, de ez csak a keret, amibe nagyon sok minden belefér. És ezen belül nincsenek is különösebb megkötések; gyakorlatilag bármi jöhet, ha mindnyájan azt érezzük, hogy ezáltal működik a dal.

Új nagylemezen dolgoztok, ami formabontó az eddigi diszkográfiát tekintve, hiszen régi dalok szerepelnek majd rajta új köntösben. Meséljetek erről!

LD: December elején jelenik meg az Itt maradtam az éjszakában lemez, amelynek az ötletét a két legutóbbi müpás koncertünk adta. Tartalmát tekintve valóban már ismert dalok szerepelnek rajta, ilyen értelemben hasonlít egy best of-lemezhez. Ugyanakkor itt a már ismert dalok teljesen más hangzásvilágban és zenei felfogásban szólalnak meg, egységes koncepció mentén, nagy terekkel, kórussal, vonósokkal, fúvósokkal, iamyank elektronikájával és sound designer-látásmódjával, zongorával; szóval sok olyan dologgal, ami számunkra új világot jelent, s reményeink szerint dalaink új rétegeit mutatja meg. Az évek során bennünk is sokat értek ezek a számok, ezt a folyamatot is szerettük volna megörökíteni. Nem akusztikus lemez lesz, épp ellenkezőleg: amellett, hogy a cél egy éteri, kifinomult, légies megszólalás, helyenként torz, zajos, zaklatott lesz. Valami olyasmi, mint az éjszaka maga. Az Imi az előbb már utalt rá, hogy ez a lemez egyfajta mentőöv is volt nekünk ebben az évben, ebbe a munkába kapaszkodtunk, nagyon sokat adott mindannyiunknak.

Készülnek mindeközben új dalok is?

LD: Egy csomó kidolgozásra váró téma van a telefonjainkon, a hatodik Esti Kornél-lemezt jövőre szeretnénk összerakni. 15 éves lesz a zenekar, új lemezzel szeretnénk ünnepelni.

Pár szót ejtsünk az öcséddel, Ágostonnal közös Lázár Tesókról is! Hogyan indult, mi volt az alapelképzelés? Készül a bemutatkozó lemez.

LD: Néhány éve jött egy felkérés, hogy lépjünk fel egy születésnapi eseményen, ekkor játszottunk ketten először ebben a formában. Az alapelképzelés az volt, hogy a koncertekre jellemző egyszerű, intim, akusztikus hangulatot szeretnénk megtartani, saját dalokat írni és ilyen értelemben elindítani egy új zenekart. Az első lemezünk november első felében jelenik meg Hullámtörés címmel. A dalokat a karantén alatt raktuk össze és vettük fel a Balatonnál, a legtöbbjük ekkor is íródott. A helyszín és a szituáció is nagyon meghatározó volt, különös érzés, hogy tényleg elkészült és hogy mindjárt hallhatják mások is.

Mit várhatnak a rajongók az A38-as koncertektől?

LD: Ilyenkor általában mindig valami nagyon nagy és titokzatos dolgot szokás mondani, de a legfontosabb minden koncert esetében, hogy a zenekar a dalait hitelesen közvetítse. Az A38 Hajó légköre, hangulata nagyban segíti ezt a törekvést, hiszen tökéletes koncerthelyszín. Ez az év arra tanított meg minket, hogy egyáltalán nem magától értetődő, hogy a színpadon állhatunk. Ennek megfelelően fogunk kimenni játszani.

Álmok, rémálmok, titkos tervek?

LD: Azért ennél az évnél rosszabbat álmodni sem lehetett, rémálomnak megteszi, legyen elég ennyi. Reméljük, hogy igazi élményt adunk a közönségnek az Itt maradtam az éjszakában lemezzel, jövőre pedig visszatérhetünk a normális életünkhöz. De dolgozni, alkotni egészen mostoha körülmények között is lehet, ez pedig reménykeltő, bármi is lesz.

Frissítve: 2022-9

Kapcsolatok