Előadó

Esti Kornél

A 2006-ban mezőtúri gimnazisták alapította zenekar a hazai alternatív zenei szintér egyik karakteres szereplője. Az elmúlt tizenöt évben különösebb médiatámogatottság nélkül tudtak stabil közönséget kiépíteni Budapesten és vidéken egyaránt. Eddig hat nagylemezt (Egytől egyig, 2009; Boldogság, te kurva, 2011; Ne félj, 2014; Éjszaka van, 2016; Eltűnt idő, 2018, Nyitva hagytam, 2022) jegyeznek. Személyes hangvételű dalaikban az őket, és generációjukat foglalkoztató szövegeik mellett fontos társadalmi és közéleti témákra is reflektálnak.

A zenekart Lázár Domokos énekes-gitáros, Veress Imre gitáros és Pályi Ádám basszusgitáros alapította 2006-ban. A szalagavató bálon Pink Floyd dalokat játszottak. A gimnázium utolsó évében épp Kosztolányit tanulta a csapat, végül így találtak rá a zenekar nevére. Miként 2010-ben a Népszabadságban nyilatkozták: „Teljes letargiában voltunk: hogyan lesz ebből zenekar, ha még normális neves sem tudunk találni magunknak?”.

„Egy zenekar, amelyet ha nem feszít szét a tehetség és egyben marad, a következő évtized meghatározó formációja lehet Magyarországon” – állította 2009-ben az első nagylemezüket megjelentető Lovasi András róluk, hozzátéve, hogy ilyen fiatalon, ilyen karakteres zenét játszani rendkívül ritka szerte kis hazánkban. Nem meglepő hát, hogy azok után, hogy a Kiscsillag, a Heaven Street Seven és a Pál Utcai Fiúk zenekarokkal léptek fel, 2010 augusztusában a Sziget Fesztivál nagyszínpadán ők lehettek a Kispál és a Borz búcsúkoncertjén az előzenekar.

Eddigre már túlvoltak az első klipjükön (Panodráma), szinte az összes tehetségkutatót megnyerték, melyen elindultak, így jutottak el az International Live Award bécsi középdöntőjébe is. Az ekkor megjelent bemutatkozó album (Egytől egyig) kellően karakteresen ötvözte a kurrens angolszász rockzenei hatásokat (Arctic Monkeys, Editors, Franz Ferdinand, Radiohead) a nyolcvanas évek magyar undergroundjával (Európa Kiadó, Balaton, Trabant), némi Cseh Tamás és Kispál és a Borz beütéssel.

Az Esti Kornél nemcsak zenekar, hanem baráti társaság is, ezért történt meg velük, hogy 2012 őszén énekest cseréltek: Nagy Istvánt Bodor Áron (1991. 06.02, Veszprém) váltotta. Ezzel kialakult az a hat fős felállás – Bodor Áron (ének, billentyűsök), Lázár Domokos (gitár, ének), Veress Imre (gitár), Horváth Kristóf (gitár), Pályi Ádám (basszusgitár), Lázár Ágoston (dob) –, amely azóta is összetart.

2014-ben már Bodorral készült a Ne félj, melyet a megjelenésekor pár napra ingyenesen letölthetővé tettek. Az albumról különösen a címadó Ne félj és a Rohadt eső lett „sláger”, a 2016-os Éjszaka van-ról – mely sokak szerint a legérettebb, legjobban összerakott anyaguk – szintén a címadó dal és a Nem kár vált a legnépszerűbbé. A tízéves jubileumukat a budapesti Akvárium Klub NagyHall termében ünnepelték, az eseményre az addigi pályájukat bemutató kisfilm is készült.

2017-ben az A38 Hajón, a MüPa Fesztiválszínház termében, majd a Budapest Parkban léptek fel, 2018 végén az újabb anyagot (Eltűnt idő) pedig háromestés koncerten mutatták be az A38 Hajón. Ez amúgy az első lemezük, melynek számait nem sávonként, hanem egyszerre játszották fel.

2019. december 3-án a Művészetek Palotája nagytermében adtak tematikus koncertet Itt maradtam az éjszakában címmel. Ugyanez lett a címe 2020 decemberében annak a nagyszabású kiadványnak, mellyel a zenekar sajátos módon összegezte addigi munkásságát: egyrészt 15 dalát több mint 30 művész segítségével újraértelmezte, másrészt mellékelték hozzá Bátori Gábor ’jim’ (sinco) egyórás filmjét, melyet Ember Márk színművész és a zenekar főszereplésével készített.

A pandémia 2020-as kitörése elég rosszkor jött nekik, épp felívelő pályán haladtak, végül csak 2022 áprilisában rukkoltak elő új anyaggal (Nyitva hagytam).

JBSz

 

https://www.estikornelband.hu/

https://www.facebook.com/estikornelzenekar/

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    1234