Kiadványelem

Eckü (Hősök) interjú, A38 Magazin, 2016

MINDEN IDŐK // Eckü (Hősök)

Tizenötödik születésnapját ünnepli számos vendéggel november 12-én az A38 Hajón a magyar hiphop egyik alapzenekara, a veszprémi Hősök. A jubileum alkalmából kérdeztük a Hősök egyik főhősét, Ecküt arról, hogyan vannak ő, meg a zene és a zenéléssel töltött évek.

Életed zenészei és lemezei, akik és amelyek miatt mikrofont ragadtál és színpadra álltál.

1997-1998 óta hallgatok hiphop-zenéket. Nagy hatással volt rám az 1996-os Magyar rap válogatás 1., a Fila Rap Jam 1. valamint az első Cypress Hill-album, és 2Pac Me Against The World című lemeze. Ezek voltak az első benyomások.

A legfontosabb dolgok, amik miatt még mindig zenélsz.

Motiváció, lelki béke, kiteljesedés - ezek tök jól hangzanak. Nyilván nagyrészt ilyesmiket érzek. Fontos, hogy egy nagyon változékony és ingoványos talaj ez a zenészlét, de nekem annyit adott, egy év alatt annyi impulzust kapok, mint más egy évtized alatt sem. Az, hogy nem túl nagy lábon, de megélek belőle, sem utolsó amúgy.

Számok/dalok, melyeket bárcsak te írtál volna.

A Tribe Called Quest: Find A Way, Slum Village: Fall In Love, 2Pac: Dear Mama, Rakim: When I Be On Tha Mic, Luniz: I Got 5 On It. Magyar top rap dal is van kettő: Firma: Showhaizaj és Az Árral Szemben: Neked a divat mondja meg.

Koncertek, amiket nézőként sosem felejtesz el.

Dilated Peoples Bécsben a Wukban, Slum Village élő zenekarral Splash! fesztiválon. Az első Method Man & Redman Budapesten a Pecsában is nagyot ment. A kedvenc A38-as bulim pedig a 2005-ös Looptroop koncert volt. Elképesztő energiák voltak Promóék műsorában.

Koncertek, amelyek bárcsak sosem értek volna véget.

A Művészetek Völgye Kapolcson, a Fishing On Orfű és a Veszprémi Utcazene Fesztivál. Három totál más összetétel és helyszín, de szerintem ezek voltak a legjobb Hősök-bulik a nyáron. Csak az van bennem, hogy intro, visszataps, aztán vége. Közben pedig elkapott az érzés, hogy na ez az. Ebből kéne még sok.

Pillanatok, melyek bárcsak sosem történtek volna meg, de ma már nevetni tudsz rajtuk.

Buszlerobbanás, stresszelés, fagyoskodás, kétségbeejtő telefonok – ezeket nem szeretem. Egyszer Csehországban télen ment ez a kör, de nagy nehezen hazaértünk.

Milyen a Hősök idei éve?

A nyár sűrű volt és kemény, mint Tarzan talpa. No, de ez egy jubileumi naptári év, nem lehet félgőzzel. Novemberben jön egy nagyon érdekes válogatáslemezünk pár új dallal, a 12-i hajós bulira meg hiphop rap jamet viszünk – egy csomó haverelőadóval ünnepeljük a Hősök szülinapját.

Frissítve: 2022-9

Kapcsolatok