Előadó

Hősök

Két pétfürdői siheder, Baranyai Dániel „Eckü” és Komjáti Ádám „Joeker” 1998-ban Rapkids néven elindult a Fila Rap Jam-en, majd hamarosan Ammóniaszökevények néven futottak tovább. Nagyjából ebben az időben alakult Veszprémben az Őrült oldal (Ozsváth Gergely „Mentha”, Barcza Sándor „Brash”). A két, egymással jó viszonyt ápoló duó az Ammóniaszökevények 2001-es Pétishow című lemezén közös dalt (Hősök) is készített, mely a hamarosan egyesülő két duó névadó dala lett.

Már a 2002-es első lemezüket (Szóhisztéria) átitatta a Nyugat-Magyarország öntudat, amit alátámasztott az ősszel publikált, kizárólag a rajongók számára elérhetővé tett maxi (Nyugat nem enged). A folytatás (Nyelvtan, 2003) pont azon a napon jelent meg, amikor megnyerték a Fila Rap Jam utódjaként futó HipHop Mission tehetségkutatót. Ez elvileg klipet és lemezszerződést jelentett volna, de a kiadó visszakozott, így végül – az Animal Cannibals segítségével – a Mindörökké című dalhoz készült klip és egy négyszámos kislemez. A 2004-es Brash vs Joeker Magyar hip-hop remixek című válogatásalbumon három új Hősök dal is hallható.

Fellépésekkel és szólóprojektekkel teli évek után végül 2008-ban jött az új Hősök nagylemez (Klasszik), rajta olyan slágerekkel, mint a Betűzdel, vagy az Utolsó vasárnap, és olyan közreműködőkkel, mint Nks, Bankos és Norba, a Vad Fruttik vagy éppen Sub Bass Monster. 2010 óta a Zhe Band-del lépnek fel, amitől sokkal lélegzőbb, befogadhatóbb lett a zenéjük. 2011-ben a Négy évszak meghozta az első országos slágert (Aki velünk), az Ákos-dal feldolgozás (Ikon) pedig a szélesebb körű ismertséget. 2012-ben a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarával szerepeltek a Szimfonik 2.0 rendezvényen, majd 2013-ban érkezett az újabb nagylemez, az Érintés, olyan rádióslágerekkel, mint a Kisember, az Enyém vagy a Hip-Hop Hatalom.

2014-ben Eckü rappelt az évtized egyik legnagyobb slágerében (Kelemen Kabátban: Maradjatok gyerekek). A 2015-ös nagylemez (Raplife) valamivel kommerszebb hangzású lett (főleg a Diazzal közös Rég láttalak, az Itt a Hősök meg a Pix, és a címadó dal). A 2016-os válogatáslemezen (Rapertoár XV), négy új, slágeres, kissé már pop-rapes, dallal (Életút, Lepörög a film, Menj tovább, Felejtés) rukkoltak elő. Azóta sincs új nagylemez. Néhány kollaborációjuk említésre méltó (az Essemm-mel közös Mondd el, mi látsz 2018-ból, illetve a Halott Pénzzel közös Több türelem, 2019-ből). 2021-ben a Valmarral együtt készítették a részben hazai rendezésű Labdarúgó Európa Bajnokság hivatalos dalát, Magyarok címmel.

A formációt jelenleg a két frontember, Eckü és Mentha mellett a zenei alapokért felelős Mr. Joeker és Szélinger Anna énekesnő alkotja, aki a korábbi harmadik rapper, Brash helyét vette át. Legutóbbi kiadványuk, a Fejjel a falnak című négyszámos EP 2023 januárjában jelent meg.

SzL

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/hosokveszprem/?locale=hu_HU

 

 

 

Frissítve: 2024-2 , Szigeti László

Kapcsolatok

    12