Eseménysorozat

Tinisztár kerestetik

Az MHV Start márkája 1984 márciusában kazettapályázatot hirdetett, és a beérkezett több mint háromszáz pályaműből több előadó (Gigi, Tengs-Lengs, WU-2, Giterátor) szerepelhetett Start válogatáson. (Biztatásban részesültek: Bonbon, Falkafolk, Izisz, Rotor, Song, Stáció, Trend.) Ezek a zenekarok felléphettek a július 10-én rendezett gálaesten a Budai Ifjúsági Parkban, nevükkel hamarosan a harmadik 1.2.3…Start korongon is találkozhattunk. Az MHV Bravo szerkesztősége ugyanakkor a Vadonat című válogatáslemezzel szállt be a versenybe, amelyen három-három dallal négy sztárjelölt zenekart – a So-Ho-t a „romantika és a diszkó”, a Nino-t az „új romantika”, a Clips-et a „rockadilly”, a Szeptember-t pedig a „west coast” jegyében – kínált a közönségnek.

Érdekes fordulat volt, hogy 1984-től lázas tehetségkutatás kezdődött más intézményekben (Népművelési Intézet, KISZ, Magyar Rádió). Sorra hirdették meg a tehetségkutató akciókat. Ugyanakkor a balatonszemesi és salgóbányai poptáborokban megpróbálták a jelentkező tehetségeket komolyan felfuttatni. Korábban ezeken a helyeken inkább csak laza időtöltésre használták az egy hét zenélést, mostantól viszont célratörő, komoly munka folyt. Profi zenei rendezővel hangfelvételek készültek, ezeket játszotta a rádió, ezek lemezen is megjelentek, s az itt felbukkanó zenekarokkal (Boutique, Defekt, Dexion, Faxni, Giterátor, Madame, Tus, Utódok, WU-2) később a koncerteken is találkozni lehetett.

A Népművelési Intézet által felkarolt Amatőr Pop Jazz Rock Napok szereplői is hajtottak a kiugrási lehetőségre, mint ahogy a Budapesti KISZ Bizottság tehetségkutató kezdeményezései is alkalmat adtak arra, hogy láthatóvá váljanak a fiatal fővárosi zenekarok.

A Tinisztár kerestetik akciót 1984 márciusában a Pesti Műsor poprovata és a Start lemezmárka a Magyar Televízió ifjúsági osztályával együttműködve hirdette meg. A százharmincnyolc jelentkező közül tizennégy tinédzser került a második fordulóba, majd az Almássy Téri Szabadidőközpontban szeptember 29-én a televízió nyilvánossága előtt rendezett döntő győzteseit (Auguszt Gábor, Rojkovich Zsuzsa és Valla Attila) az MHV Start szerkesztősége és a KISZ Központi Művészegyüttes Folkpódiuma turnéra vitte. A Start-Favorit 1985-ben kislemezen mindenesetre megjelentette a győztesek dalait, amelyek közül Auguszt Gábor: Megy a Bárió / Rojkovich Zsuzsa: Férfi kell című közös SP-je keltett feltűnést.

Frissítve: 2022-4

Kapcsolatok