Eseménysorozat

Poptojás

1984 tavaszán az amatőr zenekarok újabb komoly lehetőséget kaptak. Ezúttal a KISZ Budapesti Bizottsága és a KISZ Központi Művészegyüttese hirdetett országos akciót, amihez a Pepita-Bravo szerkesztőség csatlakozott. A Poptojás elnevezésű pályázatra csaknem hetven fiatal zenekar és előadó jelentkezett, akik közül a legjobbak a Budai Ifjúsági Parkban léphettek fel, majd a győztesek több vidéki városban (Dunaújváros, Miskolc, Vác) is bemutatkozhattak. 1985-től a Bem rockparti klubban szintén rendezett esteket a Poptojás Menedzser Iroda, és a sorozat kitalálójának, mozgatójának, Hevesi Istvánnak a nyolcvanas évek közepétől sokat köszönhettek a feltörekvő új zenekarok.

A Bem rakparti klubban az általa kitalált Rock and Roll Táncház-ban vasárnaponként a Yaya, Beri Ary és a Játékos Fiúk, a Teddy Boys, a Silver String és a Cadillac játszotta a talpalávalót. Szerdánként ugyanitt felváltva az Avant Garden (Experimental Pop Musical Klub) a Millenniumi Földalatti Vasútvonallal, a New Tone Klub a Bajonett Bisztróval és a Kézi-Chopinnel, a Rockvárium az EKG-val és a Pop Styl Klub a Fintorral várta a közönséget.

Hasonlóképpen változatos programot kínált az Almássy téri Szabadidő Központ, mely 1985 januárjában nagy bulival ünnepelte a Poptojás egy éves jubileumát (fellépők: Beri Ary és a Játékos Fiúk, Cadillac, Citrom, Doppin/G, Faxni, Gigi, Giterátor, Gomb, Old Boys, Pardon, Reggel, Tepertő, Topo Neurock Társulat, Yaya). Hevesinek a Poptojás-korszakban sikerült annyira felfuttatnia az amatőr mozgalmat, hogy amikor 1985 elején a Start lemezmárka ismét előrukkolt egy válogatásalbummal, ezen már a poptojások legjobbjai is helyet kaptak.

1985. szeptember 27-től a Szakszervezetek Fővárosi Művelődési Házában (FMH), a Fehérvári úton is nyílt egy új klub, amelyet Zebrabeatre kereszteltek. Itt péntekenként szintén olyan fiatal előadóknak és zenekaroknak kínáltak fellépési lehetőséget, akik valahol már bizonyították tehetségüket. A klub házigazdája és a műsorok szerkesztője Galla Miklós, a GM49 vezetője volt, aki sokat tett azért, hogy pörögjön a klubélet. Így talált fellépési lehetőséget a pszichedelikus beatet játszó Kőnigh Péter és a Ciklámen, a funky és reggae-t játszó A Reggel, Auguszt Bárió, aki a Tinisztár vetélkedőn tűnt fel, valamint a mindössze 16 évesekből álló A Cég zenekar (tagjai közt Novák Péterrel, Korom Attilával és Nagy Gergellyel), amely a rockot, a punkot, a beatet és az újhullámot ötvözte sajátos zenei elegybe.

Frissítve: 2022-4

Kapcsolatok