Eseménysorozat

A rock gyermekei

A fiatal zenekarok bemutatásával a nyolcvanas évek második felében a Magyar Rádió foglalkozott a legtöbbet, az ott dolgozó, problémára érzékeny fiatal szerkesztőknek, munkatársaknak (Göczey Zsuzsa, Herskovits Iván, Gyárfás Péter), és néhány oda kerülő zenésznek köszönhetően. A rock gyermekei műsor ötlete Szigeti Ferenc (Karthago, Känguru) nevéhez fűződik, aki a Start bedolgozójaként (producerként, menedzserként) évekig foglalkozott a pályakezdőkkel, és jól tudta, mekkora szükség van egy ilyen bemutatkozási lehetőségre. A műsor szignálja 1987 nyarán hangzott fel először, ezt követően kéthetente rendszeres fórumot biztosított az utánpótlásnak. Az érdeklődésre, visszhangra jellemző, hogy az első adás után 6500 levél érkezett, s hamarosan átvette a televízió is.

A műsor kezdetben a Zenerulett részeként volt hallható a Petőfi Rádióban, majd önálló adásidőt kapott. A szerkesztő minden alkalommal hat új dalt mutatott be, ebből hármat a közönségszavazatok vittek tovább, de ahhoz, hogy egy szám valóban bekerüljön a nagy nyilvánosságba, csaknem annyit kellett teljesítenie, mint egy tízpróbázónak. A siker feltételei ugyanis így szóltak: amelyik dal három adáson keresztül vezeti A rock gyermekei toplistáját, azt Komjáthy György bemutatta a Vasárnapi koktél-ban. Négyszeri vezetés után a társulat élő koncerten mutatkozhatott be a Zenerulett adásában, s felvételüket leforgatták a Poptarisznyá-ban. Öt első hely után szerepelhetett a zenekar a Mitiők tévéműsorban, hat első hellyel pedig az Ifjúsági Magazin közölt színes, fényképes riportot róluk, míg a hetedik vezető pozíció után a Sárga tengeralattjáró-ba készült tévéfelvétellel, nyolc első hely után pedig már kislemezzel, videóklippel jutalmazták a sikert.

A kezdeményezésből 1988-ra sikeres rádióműsor lett, amelynek slágerlistáját közölte az újonnan indult Polip című poplap, a Pesti Műsor, az Ifjúsági Magazin, helyet kapott a Petőfi Csarnokban, az E épületben, a Csillagfény diszkó-ban. A műsorban feltűnt előadók közül többen (Anita, Mohó Sapiens, Pap Rita, Rózsaszín Bombázók, Szolid Parti) bekerültek az Interpop’ 88 résztvevői közé, és amikor a műsor pályázatot hirdetett, közel 140 zenekar jelentkezett. A beküldött kazettákat egy tizenévesekből álló középiskolás és egy újságírókból, kiadókból álló szakmai zsűri értékelte, választotta ki a legjobbakat: Aranyláz, Azok a fiúk, Bahnhof, Excelsior, Madame, Music Service, Neon, Radír, Sing-Sing, Wei Wu Wei. Ezek a zenekarok július végén részt vettek a tokaji A rock gyermekei tábor rendezvényein, és mint a névsorból látható, közülük többen lettek hangsúlyosabb szereplői a rendszerváltozás utáni popzenének.

Frissítve: 2022-4

Kapcsolatok