Előadó

Váczi Dániel Glissonic Trió

Váczi Dániel (1972, Budapest) zeneszerző, szaxofonos, zeneelméletíró, hangszer- és zenegéptervező, az Urobo nevezetű logikai játék feltalálója. A kőszegi Hangzó Városkút hangszereinek tervezője és építője.

Sokoldalúságat mi sem bizonyítja jobban, mint a Terebessy Tóbiással közösen kifejlesztett fúvós hangszer a Glissonic tárogató, másik nevén a glissotar. Váczi három évtizednyi szaxofonozás és hegedülés után azon gondolkodott, hogyan lehetne olyan hangszert készíteni, amely alkalmas a hangmagasságok közötti fokozatok nélküli átmenetre. A 2010-es évek elején egy utazás során fogant meg benne az ötlet, amellyel Terebessy-hez fordult, aki ipari formatervező, de a munkába több embert is bevontak: A tárogató oldalról Tóth József hangszerkészítő mester jött, Pásztor Endre furulya- és kobozkészítőként segített, de több rézfúvós hangszerész is részt vett a folyamatban, például Botlik Tibor hangszerkészítő mester. Az oktávváltót és a nyakat Andréka Gábor fafúvós hangszerész szerelte be, és Faragó-Thököly Márton hegedűkészítő ragasztotta össze két félből a facsövet. A hangszertest így hanglyukak helyett egy hosszanti rés, valamint egy felette elhelyezkedő mágneses szalagból áll. A glissotar a Guthman Musical Instrument Competition hangszerkészítőknek szóló nemzetközi versenyen is bemutatkozott, ahol a készítők nem csak az első helyet, de a közönségdíjat is magáénak tudhatták.

Az innovatív hangszer köré épülő trió tagjai Váczi melett Pozsár Máté (zongora, szintetizátor, Rhodes) valamint Kovács Sárvári Zsolt (dob). A repertoárba Váczi saját szerzeményei mellett klasszikus zenei darabokat is találunk, ám a legtöbb dal – ahogy Váczi fogalmaz – „végleges karaktert és formát improvizáció révén nyer.” Trió formációja mellett más projektekben is feltűnikVáczi Dániel Multet,Trio Squelini, Ektár, Kada ad Libitum.

BBB

 

http://danielvaczi.hu

Frissítve: 2023-5 , Bagossy-Biró Barbara