Előadó

Rolls Frakció

Borítókép forrása: Fortepan / Urbán Tamás

Az 1980-as évek elején a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat által is befogadott újhullámos zenekarok közül az 1981-es Tánc- és popdalfesztivál-on berobbant, 1982 és 1987 között az MHV-nál öt nagylemezt is jegyző KFT mellett kétségkívül a Rolls Frakció érte el a legnagyobb sikereket. Az 1978-ban Rolls néven induló formáció – D. Nagy Lajos (1950, ének), Tóth Csaba (gitár), Trunkos András (basszusgitár), Tóth Miklós (billentyűsök), Óbert Tibor (dob), Hadnagy László (konga) – kezdetben még korabeli divatos hard rockot játszott, első kislemeze (Már megtanultam rég, 1980) szintén ezt tükrözte (és mint ilyen, az MHV Rock Hullám sorozatában jelent meg.)

Turnéztak a Beatricével, annak feloszlása után rövid időn át Backing Group néven Nagy Ferót kísérték, és a repertoárjukba egyre több punkos és újhullámos dal került, miként azt jól hallani a később elérhetővé vált bootleg felvételeken, illetve az 1999-ben hivatalosan is megjelent 1982-es csepeli koncert anyagán. A következő kislemez (Feladat / Mitől megy a villamos, 1982) pedig már egyértelműen az újhullám jegyében született. Bár a hivatalos kiadványokon mindvégig Rolls néven futottak, ekkoriban vették fel a Rolls Frakció nevet.

Aztán jött 1982. augusztus 22-e, amikor a Népstadion kertben a Hobo Blues Band, a Mini és a Lord társaságában adták azt a koncertet, amelyet az MTV stábja rögzített, majd két hónappal később egy bő tizenöt perces részlete a képernyőre került, és áttételesen az Egymillió fontos hangjegy című televíziós műsor megszüntetéséhez vezetett.

„Jó estét kívánok, kedves nézőink! – konferálta fel az október 23-i adást B. Tóth László. – Nem tudom megmondani, hogy mit jelent az a szó, hogy újhullám, egyet viszont tudok, hogy a Rolls együttes másfajta zenét játszik, mint amihez idáig hozzászoktunk. Tehát következzen egy másfajta zene, ha úgy tetszik, újhullám, Rolls módra. Jó szórakozást kívánok!” Majd néhány másodperccel később felhangzott a Fejezetek egy iskolás gyermek naplójából című dal, benne a később hírhedté vált, sokat idézett részlettel: „Állva pisilek, és ülve kakálok”. Ez a két sor a szocialista erkölcs védelmezői körében olyannyira kiverte a biztosítékot – miközben az ezt követő két sor („Mégis úgy érzem, hogy tisztesség dolgában elég szarul állok”) sokkalta keményebb társadalomkritikát fogalmazott meg –, hogy ez lett az Egymillió fontos hangjegy utolsó adása.

A népszerű, sokat koncertező Rolls Frakció a televíziós botrány után nehéz helyzetbe került, sorra mondták le a fellépéseiket, és amikor lehetőséget kaptak az MHV-tól önálló nagylemez megjelentetéséhez, azon sem szerepelhettek egykori sikerszámaik, így az ominózus Fejezetek egy iskolás gyermek naplójából című dal sem. Az 1984-ben megjelent, meglepően aktuális hangzású korongon viszont hallható már a később Bikini-slágerré vált Adj helyet magad mellett. Merthogy D. Nagy Lajos magával vitte oda, miután átvette a zenekarban Nagy Feró megüresedett helyét.

JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 144–145.

Frissítve: 2023-9 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János