Előadó

D. Nagy Lajos

Borítókép forrása: Fortepan / Urbán Tamás

D. Nagy Lajos (1950, Tiszalök) 1978 óta van jelen a magyar könnyűzenében, mint a Rolls Frakció, majd a Bikini zenekar énekese. Eredeti végzettsége közgazdász. Az énekes ötévesen kezdett érdeklődni a zene iránt: zongorával kezdte, majd utána megannyi hangszert kipróbált, végül maradt a gitárnál.

1978-ban kezdte profi zenészi pályafutását, amikor Kiskőrösön barátaival létrehozták a Rolls punk-rock együttest, amely első éveiben az akkori állami három T-politika (tiltott, tűrt, támogatott) tűrt tagjaként működött. Országos ismertségre akkor tettek szert, amikor egy évvel később a Piramis Kívánj igazi ünnepet című turnéján előzenekarként léptek fel. D. Nagy Lajos úgy emlékszik vissza a kezdeti időkre, hogy amikor előszőr játszottak Budapesten, az Ifiparkban 17 néző volt kíváncsi rájuk, néhány hónappal később már ugyanott hatezres teltház volt.

Az 1982-től Rolls Frakció néven – már újhullámos zenét – játszó zenekarnak egyetlen nagylemeze jelenhetett meg, 1984-ben. A Beatrice feloszlása után Nagy Feróval játszottak, majd Deák Bill Gyula is feltűnt náluk vendégénekesként. Az együttes 1984-es megszűnése után a rendszerellenes szövegeiről ismert D. Nagy vízumot kapott, és kiutazhatott Angliába, ahonnan 1985-ben tért vissza. „Azt remélték, odakint maradok. Amikor három hónap után hazajöttem, rendőri felügyelet alá helyeztek, minden hétfőn jelentkeznem kellett a Tolnai Lajos utcai rendőrkapitányságon.”

1985-ben Nagy Feró kivált az Ős-Bikiniből, és a tagok D. Nagy Lajost hívták meg énekesnek. A dallamos modern rockot újhullámos motívumokkal színező formáció tudhatta magáénak az egyik legnagyobb hazai rajongótábort, így D. Nagy Lajos, az együttes frontembere is sztárrá vált. Zenekara sikereihez azzal is hozzájárult, hogy „vitt magával” néhány Rolls-dalt, amelyek a Bikini előadásában lettek igazán nagy slágerek (Adj helyet magad mellett, Izzik a tavaszi délután, Jólét).

A Bikini egy-egy leállása idején régi zenésztársával, Trunkos Andrással albumokat adtak ki a Rolls-örökségből (D. Nagy és a Frakció: Budapest felett..., 1993, és "R" Frakció: Kejne pánik, 1994). Emellett D. Nagynak szólólemezei is megjelentek (Monokini, 1995; Az idő foglyai, 1998).

1997-től újra koncertezik a Bikinivel, és azóta is folyamatosan jelennek meg kiadványaik. D. Nagy Lajos 2018-ban, a 40 éves pályafutására visszatekintő életműkoncertet adott a fővárosban. A Bikini mellett időnként akusztikus zenekarával is fellépett. 2020-ben ismét szólólemezzel jelentkezett, rajta nagyrészt romantikus dalokkal (Minden, ami volt... Minden, ami lesz). A már 70 év felett járó előadó remek formában van, zenésztársaival együtt javában készül a 2023 májusában, Budapesten megrendezésre kerülő Bikini 40 - jubileumi koncertre.

HZ

Kapcsolat:

https://www.facebook.com/lajosdn/

Frissítve: 2023-6 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok