Előadó

Rajkó Zenekar

A Rajkó Zenekart 1952-ben Szigeti Pál igazgató és Farkas Gyula művészeti vezető, karmester azzal a céllal hozta létre, hogy az ország különböző pontjain élő roma fiatalok számára lehetőséget teremtsenek a cigányzene hagyományainak ápolására, továbbfejlesztésére. Munkásságuk legfőbb irányvonala az volt, hogy a cigányzenét a kocsmai muzsikálás színteréről a világ nagy színpadjaira juttassák el. Az elmúlt 70 évben több ezer fiatal művész került ki a Rajkó Zenekarból.

Repertoárjukon egyaránt megtalálható a klasszikus zene, a cigányzene, a népzene és az operett. Olyan szerzők darabjait játsszák, mint Kodály Zoltán, Bartók Béla vagy Liszt Ferenc. Az évek során voltak közös produkcióik többek között a Budapest Klezmer Banddel és Markó Iván balett-társulatával, illetve a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekarral is.

Rajkóék közel tízezer előadást tartottak fennállásuk során, visszajáró vendégek Európa, Amerika és Ázsia különböző országaiba. Az évek során számos állami-, miniszteri-, és fővárosi kitüntetéssel ismerték el munkásságukat. A zenekar művészeti vezetője jelenleg Suki András, igazgatója Gerendási István.

2020-ban szerepeltek az A38 Hajón, a Karanténkoncertek sorozatban. Akkor a zenekart öt zenész képviselte, Rózsa Zoltán prímás vezetésével.

HZ

 

https://www.facebook.com/rajkoorchestra/

https://www.instagram.com/rajkoorchestra/

http://rajko.hu/

Frissítve: 2023-8 , Hőgye Zoltán