Előadó

Prosectura

Az 1990-2000-es évek fontos punkformációja.

Az Imre Norbert (ének) és Polgár Tamás (gitár, ének) 1989-ben Szekszárdon alakított zenekar mutatta az utat a komlói HétköznaPI CSAlódásoknak, illetve az Alvin és a Mókusoknak. Mindnél korábban indultak és a kilencvenes évek közepén mindnél népszerűbb voltak.

Az első demójukat még Anális Coitus néven adták ki (rajta olyan punkslágerekkel, mint a Vörös hadsereg vagy a Karácsony, a néhány hónappal később megjelent Szép az élet kazettát viszont már Prosectura néven jegyezték. Ramonest idéző dallamos punkzenéjük annyira népszerűvé vált a kilencvenes évek derekára, hogy 1994-ben – a punkok közül elsőként – már CD-n is elérhetővé tették aktuális anyagukat (Akkor inkább úthenger). A kétezres évek elejéig a folytonosan változó felállású zenekar évente, kétévente rukkolt elő újabb anyaggal, és bár az elmúlt tizenöt évben hanghordozó fronton erősen visszavettek a lendületből, a Prosectura ma is rendszeresen ad koncerteket.

A csapat The Greatest Shits vol 1. című válogatáslemeze különleges kiadvány, mert nem a közönségkedvenc dalaik szerepelnek rajta, hanem a zenekar tagjai által leginkább kedvelt Prosectura-szerzemények. Legutóbbi albumukat 2015-ben adták ki Földi nyalandók címmel.

 JBSz–SJ

 

Forrás:

JÁVORSZKY Béla Szilárd, SEBŐK János: A magyarock története 2 (1980–90-es évek), Budapest, Kossuth Kiadó, 2019, p. 113.

Frissítve: 2024-2 , Jávorszky Béla Szilárd – Sebők János