Előadó

Oláh Dezső Trió

Oláh Dezső (1986, Budapest) zongorista és zeneszerző a fiatal jazz-nemzedék egyik legkiemelkedőbb tehetsége. Klasszikus zenei tanulmányai után kezdett érdeklődni a jazz iránt, 2009-ben kapta kézhez művész-tanár diplomáját a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén.

2006-ban az Országos Jazz-Zenekari Versenyen a „Legjobb szólistának” választották. 2009-ben személyében először vehette át jazz-zenész a Junior Prima-díjat. Írt filmzenét is (Szabó Csilla: Komoly dolgok, 2010). A Magyar Rádió Szimfonikusai játszották átiratát, amelyet a Heaven Street Seven zenekar Ez a szerelem c. dalából készített 2010-ben.

2005-ben elsőéves jazz tanszakos diák volt, amikor együttesét alapította. Az akkori Oláh Dezső Trió másik két tagja Mihalik Ábel dobos és Drapos Gergely basszusgitáros volt. A zenekar számos fellépést tudhatott maga mögött, bemutatkozott a Művészetek Palotájában is. Repertoárjuk újraértelmezett jazz standardekből, klasszikus- és népdalfeldolgozásokból, valamint Oláh Dezső műveiből áll össze, de előadásukban nagy szerepet kap a kollektív improvizáció is. Jelenleg Oláh Dezső (zongora) mellett a trió tagja még két szintén jeles jazz-zenész, Oláh Péter bőgős és Lakatos Pecek András dobos. A trió mellett egy nagyobb, hét tagot számláló saját zenekart is vezet a zongorista.

2016-ban adták ki Reflections of Béla Bartók’s Six Romanian Dances című lemezüket, amelyen Bartók Béla 1915-ös Román népi táncok című zongorára írt művének Oláh Dezső által klasszikus jazz-zongoratrióra átdolgozott adaptációja hallható.

Intermezzo című lemezük 2019-ben jelent meg. Az album azokról a közjátékokról szól, amikor az életünkben a célok felé vezető úton sokszor csak várunk - merre, hogyan tovább?

HZ

 

https://www.facebook.com/olahdezsotrio/

Frissítve: 2022-12 , Hőgye Zoltán