Előadó

Nature Blues Band

Mikor a Palermo Budapesten és vonzáskörzetében még csak azon igyekezett, hogy repertoárjával árnyaltabbá tegye a fővárosi bluesközízlést, Zsoldos Báró Zoltán (1948, gitár, ének) az ország nyugati peremén, Szombathelyen már régóta a chicagói vonalat képviselte.

Az 1960s-1970-es években a Mistral után számos szombathelyi formációban (Dens, Osiris, Konvoj B. B., Kung Fu Country, Blueshenger) játszott, pályafutása csúcsa kétségkívül az 1980-ban alakult Nature Blues Band, amellyel a határ túloldalán lényegesen többet koncertezett, mint Magyarországon. Sőt, mindkét nagylemez (Rising Blues, 1982, In The Shadow, 1991) ott jelent meg. Idehaza mégis csak a bennfentesek tudtak róluk. Pedig John Mayall 1987-es és 1993-as magyarországi turnéjának egy-egy állomásán ők (1987-ben Pécsett, 1993-ban Tatabányán) voltak az egyik előzenekar.

Zsoldos Báró régóta nyugdíjas hegedű- és gitártanár. Több hangszeren (hegedű, mandolin, gitár, bendzsó, szájharmonika, koboz, dobro) játszik, tanítványokat már nem, fellépéseket azonban még mindig vállal mostani zenekarával, a Blues Steppel.

JBSz

Frissítve: 2023-5 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok