Előadó

Morningdeer

A Morningdeer Dányi Krisztina egyszemélyes projektje volt a „magyar hálószobapop-forradalom“ izgalmas időszakából, 2010 körülről. Az otthon zenéket fabrikáló, egymást bátorító, gyakorta egyszemélyes produkciók ekkortájt szöktek szárba, Krisztina is ekkor kezdte a zenéit küldözgetni a szcéna más szereplőinek (például Piresian Beach).

2010-ben jelent meg első EP-je, az akusztikus alapokon nyugvó, ám nyugtalanító hangokkal is operáló „freak-popos” Days. Az egyedi hangvételű, útkereső anyagot a következő években újabb középlemezek követtek: 2011-ben Lawrence Willliams-szel közös I See You, 2012-ben az ambientből experimentálisba váltó N O R A, illetve a festők és írók által inspirált The Four Painters. Emellett Dányi Krisztina szerepelt a Kispál és a Borz első nagylemeze előtt tisztelgő Holnaphoz holddal című tribute albumon is (Tejjel kifli).

A Morningdeer bemutatkozó LP-je 2013-ban látott napvilágot: a japán Whereabouts Records-nál megjelenő, a korábbiaknál felszabadultabb hangzású Concert On a Twig albummal Dányi némiképp maga mögött hagyta a szobazenész skatulyát, igaz jórészt a hagyományos dalstruktúrát is. Két figyelemre méltó klip készült ebben az időszakban (Salt, Radiant).

A következő nagylemezre 2015-ig kellett várni: a korábbiaknál fülbemászóbb dalokat tartalmazó, elektronikusabb hangvételű Blue For B-n Dányi szintén egyedül írta és rögzítette a dalait, ám ezúttal volt két producer (Nagy Gergő, Godzsák Dávid) segítségével, azzal a szándékkal, hogy a felállás – Dányi mellett Bolcsó Bálint (elektronika), Gyányi Marcell (basszusgitár), Halmos András (dob) – működőképesebb legyen a koncerteken.

A Morningdeer 2016-ban, a Therapy című klippel hallatott utoljára magáról - Krisztina később (2019-ben) S Olbricht-tel készített közös EP-t (Grey Lichen), majd 2020 legvégén Gloria művésznéven született újjá. A korábbiaknál jóval house-osabb, táncosabb hangzású formációban a bemutatkozó kislemez a PTS volt, majd 2022-ben jött az első háromszámos EP, az LVS. Dányi Krisztina tehát alkot, de kérdéses, hogy a Morningdeer produkciót újraindítja-e valaha.

SzL

 

https://www.facebook.com/morningdeer/

Frissítve: 2023-5 , Szigeti László

Kapcsolatok