Előadó

Belmondo

A Belmondot Czutor Zoltán (1969, Szeged) alapította 2005 végén, korábbi együttese, a Nyers feloszlása után. Saját meghatározása szerint beatmetált szeretett volna játszani, melyben a rock, a beat, a metál, Red Hot Chili Peppers-féle funk elemek szabad játékossággal keveredhetnek akár sanzonos, akár diszkós elemekkel is.

A zenekarban az állandóságot Czutor Zoltán (ének, gitár) és Szabó László (gitár) jelentik, a többi poszton többször történt változás történt az évtizedek során. Alapító tag volt még Temesi Bertalan (basszusgitár, 2011-ig), Pulius Tamás (billentyűs hangszerek, 2011-ig) és Kottler Ákos (dob, 2007-ig). A jelenleg négytagú zenekarban Czutor és Szabó László mellett Paczári Viktor a basszusgitáros (2013 óta) és Prommer Patrik dobol (2021-től).

A Belmondo első dalát és klipjét (Lesz, volt, van, 2006) azonnal játszani kezdték a kereskedelmi adók. 2020-ban Czutor Zoltán arról beszélt, ha nincs ez a slágerük, lehet, hogy hamar feloszlottak volna. A zenekar debütáló albumán (Él ilyen Alien, 2006) gyakorlatilag a következő Nyers-album dalai szerepeltek. A popos hangzást rockzúzás követte (Hogy nézel rám?, 2008). Az előző kettőnél komplexebb, kiforrottabb lett a 2010-es Szájba rágót!. Ezekhez az albumokhoz sikeres videoklipeket is készítettek, és slágereknek sem voltak híján (Rocksztár, Szabadon). A 2011-es Mikor nagylemezük címadó szerzeménye máig az együttes egyik legnépszerűbb dala. Ebben az évben Czutor megkapta az Artisjus „Az év szövegírója” díját, közös dalt készítettek Fábián Julival (A lelke érdekel) és a zenekar énekese megjelent a Nőnapra szeretettel! című felvételen is Pély Barna, Gitano és Gájer Bálint társaságában.

A Good… Better… Belmondo! (2012) dupla albumra korábbi lemezeikről játszottak fel dalokat angolul, magyarul és olaszul, illetve a korongon négy új felvétel is helyet kapott. A 2013-as Kooperatív-on olyan vendégművészek működtek közre, mint Szekeres András (Junkies), Judie Jay, Szolnoki Péter, Szirtes Edina Mókus és Kovács Krisztián (Fish). A két évvel később Kalapot le!-n a rockzenébe elektronikus dance hangzást, retro életérzést, a szövegekbe pedig a szokásosnál is több iróniát csempészett a zenekar. A 2017-es Pár piálás-on hallható kocsma-beat stílusú dalok megszületését a túlzásba vitt bulizás és túlzásba vitt kapcsolatok inspirálták. Eddigi utolsó kiadványukon, a 2020-as Hülyegyerekek-en az eddigieknél jóval karcosabb, harapósabb dalok megidézik a Nyers slágereinek világát is.

A Belmondót – Czutor gyakran provokatív szövegei miatt – sokan „kötözködős, beszólogatós” zenekarnak tartják. Az együttes folyamatosan koncertezik, 2022 őszén pedig már egyazon rendezvényen lépett fel Czutor tíz éves fiának, Simonnak együttesével, a Street Sixteen-nel.

HZ

 

https://www.facebook.com/BelmondoBand

https://www.instagram.com/p/ChuL-zHo8ZJ/

http://www.belmondo.hu/

Frissítve: 2023-3 , Hőgye Zoltán