Előadó

Baricz Gergő és zenekara

„Sokan azt várják tőlem, hogy valamiféle átmenet legyek a mainstream és az alternatív előadók között.” – fogalmazta meg az erdélyi születésű Baricz Gergő (1990, Borzont), akinek személyes témákat feldolgozó saját melankolikus popdalait zenekaros felállásban az egykori Kőbányai Zenei Stúdiós társakkal, Solymosi Katával (billentyűsök), Usztics Péterrel (gitár), Kis Bors Mátéval (basszusgitár) és Miricz Attilával (dob) szólaltatja meg.

A zenész eredetileg informatikusnak készült Kolozsváron, tanulmányait azonban nem fejezte be. Helyette gitárjával 2011-ben Budapestre utazott az X-faktor tehetségkutató műsor válogatójára, ahol végül harmadik lett, és amelynek köszönhetően az egész ország megismerhette. Korábban különböző rockegyüttesekben játszott (Mittomén, Lego, Neuronkillers, Hot Snowstorm). Legfőbb inspirációjának Jeff Buckleyt, a Doorst, Elvis Presleyt, Leonard Cohent és a Red Hot Chili Pepperst tekinti.

Baricz első önálló albuma (Némán állni) 2012-ben látott napvilágot, amelynek dalai többségében melankolikus hangulatúak. Ezt követően két kislemezt adott még ki (Shit Song, 2013; Bodzaforduló, 2018). 2013-ban megjelent a Rés a fejben című könyv, ami Szálinger Balázs költő és Baricz Gergő beszélgetéseiből állt össze. 2014-ben Longerstep néven alakított együttest. Baricz Gergő énekelt az egykori Póka - Tátrai reGenerációban, saját zenekara mellett a Loyal Apples’ Clubnak, illetve a Blind Foxesnak is tagja, amelyet a marosvásárhelyi Kovács Norberttel közösen hoztak létre 2017-ben. Ő az énekese az ACid/DC nevű magyar AC/DC tribute bandának. 2023 augusztusában Koppány szerepében láthattuk őt a bemutatásának negyvénéves évfordulóját ünneplő István, a király rockoperában Budapesten.

BB, HZ

 

 

Frissítve: 2024-3 , Bánóczi Bea