Kiadványelem

Tanka Balázs (Turbo) interjú, A38 Magazin, 2019

A kozmikus fénynyalábok most sem maradnak el // Tanka Balázs, Turbó

Új, ráadásul magyar nyelvű lemezzel tér vissza az A38 Hajón az egyik legizgalmasabb hazai rockzenekar, a Turbó. Tanka Balázs énekessel beszélgettünk.

Négy évvel ezelőtt a Müpában elbúcsúztatok a közönségtől. Mi volt az oka, hogy akkor befejeztétek?

Egyszerű volt az ok. Amikor megalakultunk megbeszéltük, hogy csak addig nyomjuk ameddig ugyanazon az energiaszinten tudjuk tartani a zenekart. Amikor ez eltűnik vagy kicsit is gyengül, abbahagyjuk, hogy vissza tudjunk térni akkor, amikor mindenki maximálisan bele tudja tenni magát. Ez történt a Müpa előtt. Mindenkinél máshol volt a fókusz (gyerekek születtek, projektek beindultak stb.) így azt gondoltuk a „csúcson” kiszállunk.

Viszont igazából nem fejeztétek be a közös zenélést, hiszen a Turbó azóta időről-időre színpadra állt. Mi a helyzet valójában a zenekarral? Létezik, nem létezik?

Igen mi úgy hívtuk „őrláng”. Volt pár felkérés, ami kifejezetten a régi dalainkra épült és mivel hiányzott a rock and roll, ezért évente bevállaltunk egy-egy bulit. Mindig megkérdezték visszatértünk-e, mi azt mondtuk nem, mert nem mentünk sehová, csak jegeltük a zenekart. Ez most is így van, csak most nem csak egy bulival, hanem egy lemezzel támadunk. A többit meg majd meglátjuk.

Mesélnél erről a lemezről? Mi ihlette? Mennyi idő alatt és hogyan készült? Mennyire más vagy nem más, mint a korábbi Turbó? Mi minden volt rá hatással?

Nos ez elég nagy kihívás számunkra. Valóban magyar nyelvű dalok lesznek az új Turbo-lemezen, amin ezekben a pillanatokban is dolgozunk. A dalok alapjait már pár éve gyúrjuk (persze nem minden nap), az utolsó fázis a lemez előtti körülbelül fél év volt. Mint minden Turbo-lemez, ez is egy kicsit más lesz, nemcsak a szövegek miatt, hanem mert most épp más zenei hatások értek minket. Dávid például metál-korszakát éli, a gitárok nagyon szakítanak. De lesz rajta igazi turbós-utazós dal is. A szövegekből most főként én veszem ki a részem és ez biztos, hogy egy picit más hangulatot fog hozni, mint az eddigi dalok. Azért a kozmikus fénynyalábok most sem maradnak el! Összeségében bízunk benne, hogy nem okozunk csalódást azoknak, akik eddig is szerették a zenénket. Mi nagyon szeretjük.

Az új album milyen hatással lesz a Turbo működésére? Újra beleálltok a koncertezésbe és a fesztiválozásba? Vagy marad a visszafogott jelenlét? Mik a tervek?

Sok mindentől függ, de szerintem, amit lehet, kihozunk a lehetőségeinkből. Mivel elég erősnek érezzük az új dalokat, mindenféleképpen szeretnénk élőben is megmutatni a „turbósoknak”. A pesti bulik mellett egy turné és egy-két nyári fesztivál is képben lehet - meglátjuk milyen lesz a fogadtatása az október 17-i A38-as bulinak.

Frissítve: 2023-10

Kapcsolatok