Kiadványelem

Jakab Péter (Jazzékiel) interjú, A38 Magazin, 2021

Inkább csak kísérlet // Jakab Péter, Jazzékiel

Váratlan szólólemezt készített Nem fontos személy címmel a Jazzékiel énekese, Jakab Péter. Kikérdeztük.

Kezdjük a közepén: miért Nem fontos személy?

Sokan először azt hitték, ez egy művésznév lesz, tehát innentől én “Nem fontos személy” márkanév alatt leszek elérhető. De nem, ez nem egy ilyen álszerénykedős önsajnáltatás. Ez az egyik dal címe a lemezről, ami arról szól, amikor elkövetsz valamit egy másik ember ellen, de mire ezt megbánnád őszintén, a megbántott fél számára már nem vagy fontos egyáltalán, túl lépett rajtad. A lemez egészére amúgy pedig azért húzható rá, mert ezek jóval kevésbé személyes dalok, mint egy Jazzékiel lemezen mondjuk. Szóval innen nézve, végülis nem fontos a személy.

Volt ezzel az albummal kapcsolatban már korábbi terved, vagy csak az élethelyzet hozta?

Igazából konkrétan nem terveztem soha hogy ilyen jellegű lemezt készítek egyszer. Nyilván az évek alatt volt már pár olyan kis dalcsíra, meg próbatermi csörömpölés barátokkal, amivel kapcsolatban eljátszottam gondolatban a folytatással kapcsolatban, de soha nem volt rá talán igazi igény bennem. A Jazzékielben mindent elmondok magamról, ezt mindig elmondom és ez így is van. Ez inkább csak egy kísérlet, egy érdekes kis játék volt a saját korlátaimmal.

Hogyan készült a lemez? Hogyan nézett ki a dalszerzés? Hogyan vetted fel a számokat?

Nálam maradt Czitrom Ádám szintije és amikor visszakérte, gyorsan felvettem vele a Felső Tízezer Nagymaros 2030 c. dalának a feldolgozását hobbiból. Aztán miután a Klinikesek meggyőztek, hogy ez nem teljesen szar és legyen publikálva, kitaláltuk, hogy írok mellé egy B oldalt. Ez körülbelül egy hét alatt azzá a lemezzé állt össze, amit hallasz is. Még a születési sorrend is kb ugyanez. Egy hónap alatt megkevergettem meg kiegészítő felvételeket csináltam itthon, a hálószobánkban. Vagyis egészen pontosan a kisszobánk azon pontjàn, ahol eddig a gyerek játékai voltak. A kiskonyha helyén most apa számítógépei, szintetizátorai, gitárjai, meg rengeteg kábele van. És ameddig a másik szobában üvölt a Spongyabob, fater a kábelkupac tetején éppen nagyon meghal a mikrofonba suttogva. Ugyebár minden hangszert én játszottam fel és mivel nem vagyok hangszeres zenész, -ráadásul nagyra értékelem a hangszereken tényleg jó ízléssel alkotni tudó, zenei hangokban gondolkodni képes embereket, - részemről ez egy folyamatos extra bizonytalanság faktort adott a dologhoz. Hát valahogy így.

Ha egyszer majd újra lehet koncertezni, tervezel koncertet / koncerteket ezzel az anyaggal?

Először ezt sem szerettem volna, de aztán olyan kedves visszajelzések jöttek, hogy úgy néz ki, egy-két koncert talán belefér. Az élő felállás úgy fog kinézni, hogy Hegyi Áron zongorázik és dobol, Hajba Áron gitározik, Kalmár Tibi basszerol én pedig az éneklés mellett szintit vagy - ha Áron éppen a dobnál van - zongorát nyomogatom. De a koncert előtt most éppen klipet forgat nekem Szabó Áron és Kósa Peti a címadóhoz, hamarosan ki is jön.

Mi a helyzet e pillanatban a Jazzékiellel?

Jazzékiellel íródik az új anyag, klipet készítünk a Szép napok címadójához, illetve alakulgatnak szépen dátumok is. Ha a helyzet engedi akkor lesznek klub és fesztiválkoncertek is, amúgy pedig egy online koncert, pont itt a hajón. De leginkább az ötödik lemez az, ami most nagyon izgat engem, mert ismét kicsit ismeretlenebb vizekre evezünk.

Frissítve: 2022-9

Kapcsolatok