Kiadványelem

Dope Calypso interjú, A38 Magazin, 2016

MINDEN IDŐK // Dope Calypso (EUROPE DAY plecsni)

A hazai gitárpop-színtér egyik legkarakteresebb zenekara a Dope Calypso, mely stílusát így határozza meg: mintha a Buzzcocks játszana Pixiest. Sarkadi Miklós, Kelemen László és Vasaló Áron zenekara nemrég nyerte meg az Index A Szám című versenyét, május 27-én az A38 Hajón mutatja be új nagylemezét. Életük legfontosabb zenei élményeiről kérdeztük őket.

Életed zenészei és lemezei, akik és amelyek miatt hangszert ragadtál és zenét írsz?

Sarkadi Miklós: Amelyik zenekarok/lemezek a mai napig inspirálnak. Pixies, Wipers, Chrome, Frank Zappa és a Godflesh (szinte) teljes diszkográfiája, New Model Army - Vengeance, The Cure - Seventeen Seconds, The Stranglers – Black & White, The Fall - This Nation's Saving Grace, Devo - Q: Are We Man?.., Scorn - Evanescence, Skinny Puppy – Too Dark Park, Cro Mags - The Age Of Quarrel, Radio Birdman - Radios Appear, Victims Family - Voltage And Violets, meg még egy csomó minden értelemszerűen.

Kelemen László: Az unokatestvérem.

Vasaló Áron: Akiket akkor istenítettem, mikor zenélni kezdtem, nem merem leírni. Kedvenc lemezem nincs, mindent megunok, ha sokat hallgatom, de kedvenc zenészeim vannak: Ringo Starr, Stewart Copeland, Matt Cameron, Brad Wilk.

A legfontosabb dolgok, amik miatt még mindig zenélsz?

SM: Még mindig tud örömet okozni, többet, mint keserűséget.

KL: A jogdíjak.

VÁ: Egy lóháton kóborló nomád mongol reinkarnációja lehetek, talán emiatt van, hogy nem nagyon tudok más életformát elképzelni magamnak, mint ezt.

Dalok, melyeket bárcsak te írtál volna?

SM: Pixies - Alec Eiffel, Velouria, Hey, Space, Debaser, Gouge Away; The Sound - I Can’t Escape Myself, Tuxedomoon – In A Manner Of Speaking, többek közt.

KL: Ebből elég sok van, de mondjuk, ha most utóbbit kell mondani, akkor Deafheaven -­ Luna.

VÁ: The Beatles: Tomorrow Never Knows, Beastie Boys: (You Gotta) Fight For Your Right.

Koncertek, amiket sosem felejtesz el?

SM: A Cure Szegeden, a Pixies Ljubjanában (kerítésen kívülről), valamelyik NoMeansNo (nem a Fekete Lyukas, de nem emlékszem, hogy hol volt), a Szigeten a Stooges, és Ariel Pink tavaly a Dürerben.

KL: Kvelertak az A38-on, Interpol Berlinben, a Columbiahalléban.

VÁ: Pearl Jam a Sportcsarnokban és Berlinben, a Red Hot Chili Peppers a Kisstadionban, mert k*rva szar volt és csalódást okozott, a Beastie Boys a Rocklandben (erről videó is van, ott vagyok elöl a pogóban valahol).

Pillanatok, melyek bárcsak sosem történtek volna meg, de ma már nevetni tudsz rajtuk?

SM: Az érzéstelenítés nélküli végbéltükrözésem, és mikor a csontra bebaszott kamu-mikulás fejre állított 10 évesen, amitől lecsúszott a gatyám mindenki előtt.

KL: Az összes színpadon történő bénázás.

VÁ: Amikor leestem a színpadról, mert kettétört a dobszékem.

Milyen lesz a Dope Calypso 2016-os éve?

SM: Fasza. Megyünk új lemezt felvenni júniusban, nekem ennyi már elég is az élettől.

KL: Ha nem rontjuk el, akkor minden bizonnyal remek.

VÁ: Nyomulós.

Frissítve: 2022-6

Kapcsolatok