Kiadványelem

Delov Jávor (Random Trip) interjú, A38 Magazin, 2020

Közösségi élmények újra /// Delov Jávor, Random Trip

Az A38 Hajó újraindulásának egyik szimbolikus pillanata lesz, hogy a Random Trip is visszatér a fedélzetre. Delov Jávorék rengeteg energiát és meghökkentő összeállításokat ígérnek az elkövetkező fellépésekre.

Március óta nem játszottatok, néhány kisebb koncert után tértek vissza a Hajóra. Milyen érzés?

A Random Trip Naplemente Minitour a vártnál is jobban sikerült, egyrészt mert újra személyesen találkozhattunk a rajongóinkkal, másrészt mivel a jelenleg kialakult bonyolult és ingoványos helyzetben igazi jó energiákkal és élményekkel szerettük volna megtölteni a nyár utolsó szakaszát, hogy majd legyen mire emlékeznünk zenészként az év végén. Meglepően sok és kifejezetten izgalmas helyszín látott vendégül minket Budapesten; köszönet érte nekik, azonban a jól ismert profi A38 hajós-koncerttermes hangzást nagyon várjuk. Nagy élmény lesz újra megdörrenteni a hangmotyót.

Hogyan teltek a leállás hónapjai nálad? Jutott lehetőség zenélésre is, vagy az teljesen kimaradt?

Alapvetően teljesen kimaradt, otthon próbáltam dobosként a körülményekhez képest gumilapon és párnán kondiban tartani magamat. Ezzel párhuzamosan nagy élmény volt számomra, hogy például a sport, az egészséges táplálkozás, a főzés tudománya, az olvasás és a zenei inspirálódás előtérbe került.

Ez a hosszú kényszerszünet alakított valamit a Random Trip működésén, koncepcióján, vagy ott veszitek fel a fonalat, ahol tavasz elején leraktátok?

Most is a spontán élőzenélős improvizáció áll majd az estek középpontjában, azonban megpróbálnánk még inkább eddig nem látott zenekari felállásokat kitalálni, valamint olyan énekeseket és rappereket meginvitálni keddről keddre, akikkel már nagyon régen zenéltünk együtt.

A Random Trip azért alapvetően a spontaneitásról és a túláradó jó hangulatról szól. Nincs benned semmilyen kétely, hogy ezek működni fognak-e ezekben a kissé nyomasztó időkben is? Vagy éppen azt gondolod, hogy a hosszú szünet után majd szétveti az erő a koncertet?

Egyértelműen az utóbbi! Sok energia gyűlt fel bennünk az elmúlt időszakban zenészként, azonban azt se felejtsük el, hogy a közönségünk is ritkán engedhette meg magának, hogy az online koncerteket igazi élőzenei közösségi élményre cserélhesse. Keddenként újra át lehet élni a klasszikus Random Tripek közösségi esemény-jellegét, közösségformáló varázsát. Mi nem fogjuk bánni, ha lesznek olyanok, akik a zene születése és az élőzene öröme miatt látogatnak meg minket, míg mások meg azért, mert már régen találkoztak a barátaikkal, buliznának egy jót, vagy életük szerelmét keresik.

Kik jönnek ez alkalommal a Random Trip színeiben a Hajóra? Mi lesz az este tematikája?

Azt gondolom, hogy az elmaradt fesztiválok miatt kötelességünk olyan előadókat meginvitálni, akikkel leginkább csak ott találkozhatott volna a közönség, ha az idei év másképp alakult volna. Másrészt szeretnénk őket olyan alkotótársakkal és zenész barátokkal körülvenni keddenként, akikkel vagy nem volt még lehetőségük, vagy lehetősége magának a Random Tripnek együtt zenélni. Szeretnénk egy-két meghökkentő felállással is előrukkolni.

Már-már közhely, hogy válságba került a hazai zeneipar. Hogy látod a helyzetet? Mi a véleményed az intézkedésekről? Hogy látod, mi jelentheti a kiutat? Mi a jövőképed?

Szerintem csak az egyéni érdekek háttérbe szorítása, a szakmai összefogás és erős érdekképviselet, a kulcsemberek megtalálása, az érthető, világos kommunikáció és a hosszútávú célok kitűzése és azok megvalósítása hathat pozitívan a szakmánk helyzetére.

Álmok, rémálmok, titkos tervek?

Az álmom az utolsó kérdésre adott válasz.

Frissítve: 2022-8

Kapcsolatok