Előadó

Sena Dagadu

Ghánában fehérnek, Magyarországon feketének számít, ott Veronikának hívják, itt Senának, Accra és Budapest között utazva mégis mindig ugyanazt mondja: hazamegyek. Miközben angolul számol és angolul ír szöveget, a nemrég a tizenötödik születésnapját ünneplő Irie Maffiában pedig jamaicai gyökerű ska/reggae-t énekel.

Az immár kétgyerekes családanya, Dagadu Veronika Sena (1983) ugyanolyan spontánul éli az életét, amilyen természetesen árad belőle a zene. Amit amúgy sosem tanult, vérbeli autodidakta muzsikus, csak megy a füle és a szíve után. Talán ezért is közelít mindenhez kicsit másként, mint a képzett zenészek, ami adott helyzetben kétségtelen frissítően tud hatni, mégha esetenként érzi is az ebből fakadó korlátokat.

A zene szeretetét otthonról hozta: édesapja főként bluest és jazzt, édesanyja klasszikusokat és világzenét hallgatott. A hiphoppal a nővérén keresztül ismerkedett meg, ahogy Magyarországra is utána jött 2001-ben, és szintén őrajta keresztül találkozott DJ Bosival és Mangóval. Általuk került be az underground hiphop Love Allience és Gimmeshot körbe, azzal együtt pedig a budapesti földalatti zenei életbe.

Az első, akkori énjének megfelelően kellőképp sokszínű szólólemezét (First One, 2003) szintén ebben a közegben készítette, aztán inkább különböző formációkban tesztelgette a képességeit, lehetőségeit. Így lett az Irie Maffia és a Barabás Lőrinc Eklektric énekesnője, később a francia Refactory szólistája, dolgozott együtt DJ Vadimmal, illetve Márkos Albert W.H.-projektjében Shakespeare szonettjeit olvasta/rappelte/énekelte kortárs improvizativ zenei alapokra.

Az Irie Maffia mellett 2013-ra látta elérkezettnek a második – az előzőhöz képest sokkalta poposabb megszólalású – szólóanyaga (Lots Of Trees) megjelentetését, amit két évvel később egy DJ Vadimmal közös korong (Grow Slow) követett. Eddigi legutolsó, a saját neve alatt megjelent soulos-afrobeates nagylemeze (Feathers, 2017) igazi élő hangzású anyag, merthogy rá a dalokat döntően egyben vették fel. Miközben a 2021 decemberében a Művészetek Palotája Külterén adott koncertjén a trió felállású Sena DagaDub projektben a ghánai-magyar énekesnő újabb, meditatív, spirituális oldalát mutatta meg.

2022 októberétől heti rendszerességgel tette közzé Ghana Live Sessions! videóit.

JBSz

 

Az előadó Facebook-oldala: https://hu-hu.facebook.com/senadagadu/

Az előadó Instagram-oldala: https://www.instagram.com/senadagadu/?hl=hu

Frissítve: 2024-4 , Jávorszky Béla Szilárd

Kapcsolatok

    1234