Előadó

Honeybeast

A HoneyBeast Magyarország egyik legismertebb funk rock zenekara. Bár a mostani felállás nem sokkal a 2014-es ismertté válásuk óta működik, a formáció gyökere 2005-ig nyúlik vissza. A Smarties utódjaként ekkor alapította meg Szegeden a Honey Bee-t Bencsik-Kovács Zoltán (Aquarell), Tatár Árpád (Sedative, Heaven's Drink) és Czutor Anett (Nyers). Nemsokára csatlakozott hozzájuk Kiszin Miklós basszusgitáros (Ganxsta Zolee és a Kartel, Kelemen Kabátban), Kovács Tamás dobos (Nevergreen, Dystopia) és Hodászi Klára (Nox, Zanzibar, Janicsák Veca) hegedűs-vokalista. Majd 2011-ben Kiszin Miklós helyére Lázár Tibor, Czutor Anett helyére pedig Tarján Zsófia érkezett, ugyanakkor Kővágó Zsolt billentyűs-vokalista (Dreyelands, At Night I Fly) is belépett a formációba.

A zenekar 2009-ben változtatja a nevét Honey Bee-ről HoneyBeastre. Ritzel Ani (Dharma) személyében új vokalistájuk érkezett, és ugyancsak ebben az évben jelent meg a Parazita című kétnyelvű duplaalbumuk is. A Legnagyobb hős című daluk (2014) az Eurovíziós Dalfesztivál magyar selejtezőjén a közel 500 jelentkező közül bekerült a legjobb 30-ba, így szerepelhettek a Dal című műsorba, ahol közönségszavazással a legjobb nyolc közé jutottak.

A 2014 őszén kiadott újabb nagylemezen (A legnagyobb hős) hallható az Egyedül, amelyet az X-Faktor extra produkciójaként mutattak be, és amely a zenekar második legismertebb dalává vált. Az előző évben megjelent, erősen közéleti témájú Maradok című dalukat is ekkor fedezte fel a magyar rádiók többsége. Az albumot „Az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele” kategóriában Fonogram-díjra jelölték.

Harmadik nagylemezük (Bódottá, 2015) bemutató koncertjén a zenekar megkapja A legnagyobb hősért járó Aranylemezt. A Hetes című dal pedig a Petőfi Rádió slágerlistáján egészen a második helyig jutott. A zenekar azóta kiadott újabb albumai (Súlytalan, 2017, Élet a Marson, 2018, Ego, 2020) sikerükben nem maradtak el a kereskedelmi tévék által felkarolt lemezekhez képest.

A zenekar tagjai: Tarján Zsófia (ének), Bencsik-Kovács Zoltán (gitár), Tatár Árpád (gitár), Lázár Tibor (basszusgitár), Kovács Tamás (dobok), Kővágó Zsolt (billentyűk).

BA

 

Facebook: https://www.facebook.com/honeybeastofficial

Instagram: https://www.instagram.com/honeybeastmusic/?hl=hu 

 

 

Frissítve: 2024-4 , Birtalan Andrea