Előadó

Apnoé

A több mint 20 éve létező Apnoé zenekar hosszú zenei utazást tett meg az undergroundból indulva a rock and roll és a népzene fúzióján át egészen a gyermekeknek szóló előadásokig.

A 2000-ben egy győri baráti társaságból alakult, és azóta sokféle felállásban játszó együttes jelenlegi tagjai Takács Gergely (ének, gitár), Kovács Noémi (ének), Gaál Szabolcs (billentyűs hangszerek), Gaál Szilárd (nagybőgő), Horváth Barnabás Botond (dobok) és Nikházi Árpád („a nagy” Á bá - mesélő).

Első önálló lemezük a népzenei és rockos stílusjegyeket felvonultató Forduló (2011) volt. Ezután a Gryllus Kiadóhoz szerződtek, a további albumaik már itt jelentek meg. A magyar vers- és népdal feldolgozásokat is tartalmazó Víganjárók (2014), és a rock and roll, a funk és a blues inspirálta 2015-ös Hegylakó című lemezeiket követte az első gyerekeknek szóló kiadványuk, a Binde bácsi barátai (2016). Ezután elkészítették Móra Ferenc Kincskereső Kisködmön című ifjúsági regényének egy modern, teljesen új felfogású, némi humorban fürdetett átdolgozását (2019), és egy másik kötelező olvasmányt feldolgozó lemezt, Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig című regénynek témájára (2021). Mindkét kiadványon a dalszövegek Lackfi János költő munkái. A két „kötelező” között megjelentették a folkot, az indie rockot, a társadalomkritikát és egy-egy vers megzenésítését összehozó SziaBori-t (2020), jelezve, hogy a felnőtt rajongóikról sem feledkeztek meg.

HZ

 

Az előadó Facebook-oldala:

https://www.facebook.com/apnoeband

 

Az előadó Instagram-oldala:

https://www.instagram.com/apnoezenekar/?hl=hu

 

Az előadó honlapja:

https://www.apnoezenekar.hu/

Frissítve: 2023-1 , Hőgye Zoltán