Előadó

Anez

Az elektronikus hangszerek, sample-ek és fúvósok által uralt, hatásos ütősökkel operáló, helyenként ijesztő, helyenként észak-európai mesevilágra emlékeztető Anez egyedi jelenség a magyar könnyűzenében. A zenei hatásoknál lehet beszélni az Aphex Twin-ről vagy a Kraftwerkről, de Anesz éneke egyértelművé teszi a fő inspirálót (Björk).

Szalai „Anesz” Anita (Anselmo Crew, Sziámi, Soerii & Poolek) és Demeter „Zozi” Zoltán (Mester Tamás Band, Kaukázus, Mocsok 1 Kölykök) régóta ismert arcoknak számítanak a magyar könnyűzenei életben: már 2003-ban volt közös daluk Fankadelivel (Valami el van rontva), de évekig zenéltek közösen a Magashegyi Undergroundban is. A valós életben is egy párt alkotó duó 2007-ben érezte először úgy, hogy a saját zenei ötleteiket megvalósítják: ez volt az AZ. Kezdetben duóként játszottak, majd Ujj Zoltán (Másfél) érkezett a dobos posztra. Néhány klip (Pillangó, Tigris a hóban, Fekete) és egy demó CD fémjelzi ezt az időszakot. A formáció sajátos, összművészeti megközelítését jól jelzi, hogy az említett demó CD-k minden egyes példánya egyedileg készült: a saját maguk által festett AZ logo körül kézzel ragasztott textildarabok voltak láthatók. Ebben az időben többször is játszottak a Szigeten az Open Stage-en, ahol az AZ számok mellett több dalt eljátszottak Björktől.

Az Anez névre átkeresztelt, ismét duóvá zsugorodott formáció 2011 végén jelentette meg az első, ingyenesen letölthető nagylemezét (MAVA-NAMA). A 2013-as folytatás (Dust) elvileg a MAVANAMA angol változata lett volna, de új dalokat is tartalmaz; ettől kezdve csak angol nyelvű dalok készültek. A lemezről két dalhoz készült klip (Answers, In The Shell). Még 2013 végén érkezett a korábbiaknál kevésbé szigorú hangvételű 11 - Fabula Fatalis, majd 2014 nyarán a Dust néhány remixe látott napvilágot (Dust Remixes). A 2014-es Listen Closely-n az Észak szinte érezhető lehelete mellett a japán hatások is megjelennek. A rideg, mégis fenséges elektronikus zene hatásosságát három remek klip is erősítette (Walk Alone, Lüka, Listen Closely). A 2015-ös év a Listen Closely Remixes kiadvány jegyében telt, majd 2016-ban jött egy háromszámos új EP (Sigma).

Ezt követően a páros Berlinbe költözött. 2018-ban az Adatvadászok című filmhez készítettek három maratoni hosszúságú tracket, majd 2021-ben jött a következő három dalt tartalmazó kiadvány (Haze), melynek 2022 őszén a remixlemezén dolgoznak. Azaz újra aktív a magyar elektronikus zenei szcéna egyik legkiemelkedőbb produkciója.

SzL

 

https://www.facebook.com/ANEZmusic/

https://www.instagram.com/anezmusic/?hl=hu

Frissítve: 2023-5 , Szigeti László

Kapcsolatok