Személy

Vörös András

Zenész - énekes

Borítókép forrása: Hajógyár/Hegyi Júlia Lily

Vörös András (1971, Budapest) énekes, dalszerző, a hazai underground rock/metál színtér egyik karizmatikus szereplője, az Ørdøg és a Diabolus In Musica zenekarok frontembere. Emellett számos művészeti projekt létrehozója és közreműködője.

Első zenekarát egykori gimnáziumi osztálytársaival alakította - előtte fél évig mosogatott az 1992-es sevillai világkiállításon, így keresett meg annyi pénzt, amiből egy tisztességes gitárt tudott venni magának. És ezután 1993-ban beindult a FreshFabrik nevű formáció - amelynek Vörös kezdetben a gitárosa volt, majd az énekese lett - akik valami egészen újat hoztak a magyar zenei életbe. Sikerük egyik titka volt Vörös András nem klasszikus értelemben vett éneke, inkább az angol dalszövegek rapes előadásmódja, amely remekül illeszkedett a metálba hajló rockzenéjükhöz. A Sexepil Eroding Europe című videóklipjüket a Music Television is bemutatta. Az énekes 1999-ben hagyta el a zenekart, abban az évben, amikor ELTE jogi karán diplomázott. Dr. Vörös András ezután 2000-ben megalakította a Superbutt együttest, amellyel nagyjából mindent elértek, amit metállal Magyarországon el lehet. Emellett körbeturnézták a fél világot. Vörös 2007-ben, három angol nyelvű Superbutt-nagylemez megjelenése után kezdett el magyar dalszövegeket írni. Az együttes 2013-ban jelentette be feloszlását, 2014-ben pedig - részben az egykori Superbutt-tagokból - Vörös András megalakította az alternatív- és a metálzene mezsgyéjén mozgó Ørdøg zenekart. Eddig három - kizárólag magyar nyelvű dalokat tartalmazó - lemezt adtak ki: Tíz fekete dal (2014), Sötétanyag (2017), Ø3 (2020), valamint Diabolus In Musica „fedőnéven” két EP-t: Ørdøg-akusztik (2019), Milyen kár (2020) és egy nagylemezt: Sárkányfejezet (2023) jelentettek meg. Ebben a formációban 2019 óta két akusztikus gitárra, két énekre és hegedűre hangszerelve játszanak Ørdøg-dalokat és más szerzeményeket.

A kétezres években, még a Superbutt-időkben létrehozták a Budapest Rock and Roll (BPRNR) szervezőirodát és zenekari közösséget, amelyben aztán egy koncertszervező cég is alakult. Vörös András bő 10 éven át szervezett magyarországi fellépéseket külföldi rock/metál bandáknak. És hogy a zenélés mellett jelenleg mivel foglalkozik még? Dolgozik a könyvkiadásban, ő a budapesti Cser Kiadó vezetője. Ezen kívül a Lángoló Gitárok (illetve pár éve már rövidebb néven csak Lángoló) online zenei magazin mögött az ő cége áll, emellett 2021 óta vezeti a magazinhoz köthető A jövő zenéje című podcastet.

A magyaron kívül négy nyelven beszélő zenész így beszél magáról: "Könyves rendezvényeken elsőre leginkább biztonsági őrnek néznek, koncerteken meg csodálkoznak, hogy miért nem kérek sört, vagy miért nem iszom alkoholt úgy egyáltalán, pláne mikor kiderül, hogy pusztán azért, mert nem szeretem az ízét, és a berúgást is halálosan unom." - nyilatkozta a Maszol.ro portálnak 2022-ben. "Ezek persze csak külsőségek, de túllépve rajtuk, igaz, hogy nem végeztem irodalom szakot, a szó klasszikus értelmében nem vagyok művelt, de a kottát is nehezen silabizálom ki, szóval az igazi szakmabeliekhez képest csak a felszínt kapargatom, azt viszont így is nagyon élvezem, ha hozzá tudok tenni én is bármit, hogy a semmiből valami, azaz alkotás szülessen."

HZ

Forrás:

  • Pintér Miklós, Vörös András: Nagyon úgy tűnik, hogy nem is vagyok igazi metalos, Grungery, 2015-07-23
  • Rozsonits Tamás, Nem olyan fekete az Ördög, mint amilyenre festik: beszélgetés Vörös Andrással, Music Media, 2021-05-25
  • Kinizsi Zoltán, Vörös András: Az élet alássan, Maszol.ro, 2022-10-01
Frissítve: 2024-3 , Hőgye Zoltán