Személy

Várszegi Gábor

Zenész - basszusgitáros

Borítókép forrása: Fortepan / Rubinstein Sándor

Várszegi Gábor (1946, Budapest) basszusgitáros, szövegíró, az 1970-es évek egyik népszerű popzenekara, a Gemini alapítója, aki később sikeres üzletember lett.

1964-ben alakította meg a Gemini együttest, amelyben ő basszusgitározott. Kezdetben kizárólag külföldi slágereket játszottak, angol szöveggel (Deep Purple, Santana, Bee Gees). Szerepeltek sétahajón, klubokban és a Balatonnál. Később elkezdtek saját dalokat írni, ezekhez Várszegi szerezte a szövegeket. Innentől a számaikat már játszotta rádió és megjelentek kislemezeken is. A hetvenes évekre a Gemini az egyik legnépszerűbb popzenekar lett idehaza. Egyetlen nagylemezük 1976-ban jelent meg.

Várszegi Gábor, aki tíz éven keresztül intézte zenekarának üzleti ügyeit és szervezte a fellépéseket összekülönbözött a többiekkel és elhagyta a Geminit. Ezután a Color zenekart segítette tanácsaival. Az 1977-es Ki mit tud?-on győztes debreceni formációnak dalszövegeket írt, pártfogolta őket a fővárosi karrierépítésben. Az ő javaslatára lett a Color a kísérőzenekar Szűcs Judith első diszkólemezén, 1978-ban. Erre az albumra és az énekesnő 1979-es lemezére Várszegi is írt dalszövegeket. És olyan P.Mobil-dalok fűződnek a nevéhez, mint a Menj tovább és a Forma I.

A hetvenes évek végén megjelent, többszázezer példányban értékesített Omega-albumok (Csillagok útján, Gammapolis) szövegírója - a lemezborítók tanúsága szerint - Várszegi Gábor volt. Évtizedekkel később derült ki, hogy a Léna, az Égi vándor, a Csillagok útján, a Nyári éjek asszonya vagy az Ezüst eső szövege igazából Bródy János tollából származik. Az albumok kiadásakor nem lehetett felvállalni az Omega-Bródy „viszonyt”, így hát kerestek valakit, aki a nevét adja a dologhoz. „A kellemetlen csak az volt, amikor vissza-visszatérő újságírói kérdésekre hosszasan kellett ecseteljük, mennyire félreismerte a szakma Várszegit, hiszen lám-lám, milyen remek dalszövegeket ír!” – kommentálta 2017-ben a helyzetet mosolyogva Mihály Tamás, az Omega basszusgitárosa. Várszegi Gábor nem szólalt meg ez ügyben.

1981-től Amerikában tanult, majd egy ottani, gyémántkereskedelemmel foglalkozó cég elnöke lett. 1984-ben hazatért, különböző vállalkozásokba fogott, később megalapította a Fotex Rt.-t, mely a rendszerváltozás után többek között a teljes MHV archívumot felvásárolta. Az ezredforduló táján leginkább annak kapcsán emlegették őt, hogy egy fővárosi sportklub, az MTK tulajdonosa lett - egészen 2011-ig. A sikeres menedzsert sokáig a leggazdagabb magyarok között tartották számon. Jelenleg külföldön él.

HZ

 

 

https://www.facebook.com/geminiemlekoldala

https://gemini-egyuttes.webnode.hu/

Forrás:

  • Várszegi Gábor, Wikipédia, 2023-07-03
  • Jávorszky Béla Szilárd, Bródy János álruhás Omega-dalai, Volt egyszer egy beatkorszak, 2017-11-04
Frissítve: 2023-8 , Hőgye Zoltán