Személy

Várkonyi Mátyás

Zeneszerző, Zenész - billentyűs

Borítókép forrása: discogs.com

Várkonyi Mátyás (1950, Budapest) Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, a Generál együttes vezetője, a Rock Színház alapítója. Nevéhez fűződik az első magyar rockopera megalkotása (Sztárcsinálók, 1981).

Legkorábbi színpadi műveit 8 éves korától a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagjaként írta. A Bartók Béla Konzervatórium zeneszerzés szakán Sugár Rezső és Soproni József tanítványa volt. Ezután tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz tanszékén folytatta Kertész Kornél és Gonda János tanítványaként zongora-zeneszerzés szakon. Hangszerelés tanára Bágya András volt. Közben megalakította első saját együttesét, ez volt a Sylicon, majd 1968-tól már ZéGé néven szerepeltek, amelyben Várkonyi gitáron és orgonán játszott. A hatvanas évek végén már több országosan ismert dal zeneszerzője és szövegírója volt. (Elment a metró, Bárcsak nőne már a szakállam, Balatoni nyár).

Ezután Várkonyi előbb átment a Danyi Attila vezette Atlantishoz, majd újraszervezte a ZéGé-t. 1971-ben behívták kötelező sorkatonai szolgálatra, zenésztársai ezalatt alakították meg a Generál együttest. Várkonyi tanácsaival segítette a csapatot és részt vett az első nagylemezük felvételén is. 1973-ban leszerelt a katonaságtól és onnantól a formáció zeneszerzője, billentyűse és vezetője lett. A Generál a hetvenes években majd tíz éven át Magyarország és Európa keleti felének egyik legismertebb és legnépszerűbb zenekara volt, számtalan emlékezetes slágerrel.

Várkonyi Mátyás az évek során számtalan előadónak írt dalokat és közreműködött azok lemezein. Néhányan közülük: Bódy Magdi, Charlie, Cserháti Zsuzsa, Eszményi Viktória, Zalatnay Sarolta.

A Generál szövegírójával, Miklós Tiborral 1980-ban alapították meg a Rock Színházat, amelynek Várkonyi zenei vezetője és karmestere lett. 1984-től igazgatta is a színházat. Színpadi zeneszerzőként 1981-ben Győrben mutatkozott be az Örvényben című musicallel. Ugyanebben az évben volt a premierje a Sztárcsinálók című első magyar rockoperának, amelynek zenéjét Várkonyi Mátyás szerezte, szövegét Miklós Tibor írta. Az előadást több mint 500-szor játszották folyamatosan, és a művet a társulat angol nyelven is bemutatta Ausztriában és Németországban. A Farkasok Rock-Fantázia, amelyet a Magyar Televízió nevezett be a Helsinki Variation Variety Fesztiválra, minden díjat elhozott Finnországból, és a darab Ezüst Rózsa díjat nyert New Yorkban a legjobb zenés TV-film kategóriában. Műfajteremtő szándékkal Andersen Bábjátékos című novellájából poperettet írt Béres Attila verseire. A Rock Színház bejárta egész Európát, a Dorian Gray című musicalt Londonban is bemutatták angol nyelven. A társulat - eredeti formájában - ma már nem létezik.

Várkonyi Mátyás az Egri csillagok című történelmi musicaljének (Gárdonyi Géza regénye alapján, szöveg: Béres Attila) 1997-ben volt a premierje a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Szinte ezzel egyidőben a Madách Színház bemutatta a Bródy Jánossal írt Will Shakespeare vagy akit akartok című musicalét. Ő volt a szerzője a Generál-dalok ihlette 2009-es A Fülemüle és a Zenegép című mesemusicalnek. 2011-es alkotása egy új magyar operett volt, melyet Fábri Péterrel írtak a műfaj újrateremtésének szándékával, a címe: Mária & Terézia. 2014-ben kémoperát írt Mata Hariról. 2017-ben született előadásának címe: Messias.ma - rockoratórikus passió, Händel oratóriumának hagyományos és elektronikus hangszerekkel kombinált átdolgozása. Színpadi műveit a mai napig műsoron tartja a Várkonyi Mátyás Színtársulás, darabjait folyamatosan játsszák hivatásos és amatőr társulatok.

Várkonyi Mátyás munkásságát 1986-ban Erkel Ferenc-díjjal, 1987-ben Huszka Jenő-díjjal ismerték el. 2006-ban megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, 2010-ben pedig a Fényes Szabolcs-díjat. 2013-ban Artisjus Életműdíjat vehetett át.

HZ

 

https://www.facebook.com/profile.php?id=100064840832272

Forrás:

  • Várkonyi Mátyás, Wikipédia, 2021-08-17
Frissítve: 2024-4