Személy

Varga János (gitáros)

Zenész - gitáros

Borítókép forrása: a38.hu

Varga János (1955, Szeged) gitáros, zeneszerző, az East együttes alapító tagja.

Zenei pályája a hetvenes évek elején indult különböző amatőr zenekarokban. 1973-tól tagja volt az Angyalok blues-rock együttesnek és a Vági Jazz Quintetnek, amellyel külföldi turnékon és fesztiválokon is szerepelt.

1975-ben Szegeden Király István dobossal és Móczán Péter basszusgitárossal megalakították az East együttest. Az első öt évben instrumentális jazz-rock műsorukkal az egyetemi és városi jazzklubok állandó vendégei voltak. 1980-ban a zenekar átalakult, énekessel és állandó billentyűssel kiegészülve a progresszív rock felé fordultak. 1981-től jelentek meg kiadványaik, amelyek a japán a King Records kiadónak köszönhetően külföldön is terjesztésre kerültek.

1986-ban Varga János kivált a zenekarból, hogy felépítse szólókarrierjét. A kivételes technikával rendelkező gitáros játékát ezután hallhattuk a Németh Gábor dobossal és Szurcsik József képzőművésszel alakított Art Reaktor avantgárd zenei csoportban. 1990-ben a szerzőként és gitárosként szerepelt saját projektje, a Crack Orchestra hazai jazz-zenészekkel közösen készített albumán. A kilencvenes évek közepén Gidófalvy Attilával és Donászy Tiborral blues-rockot játszott a Cik-Cakk Company-ban. 1999-2002 között a Hobo Blues Band gitárosa volt. 2012 óta ismét koncertezett az East együttessel is.

Saját, ma is létező formációja a 2000-ben alakult Varga János Project, melynek kiadványai a The Wings of Revelation I. (2000), The Wings of Revelation II. (2002) albumok, illetve a Petőfi Csarnokban rögzített The Wings of Revelation Live DVD (2003). 2009-ben jelent meg az Elixír című lemezük, melyben ötvöződik különböző népek zenéje az art-rock zenei világával. Legutóbb 2017-ben jelentkeztek egy dupla albummal (Szívvel, lélekkel), amely Varga János - 2015-ben rendezett - 60. születésnapi koncertjének az anyaga.

Másik formációja a Mediterrán Combo temperamentumos, virtuóz latin-zenét játszó trió, amelyben hangsúlyozottan kapnak szerepet az akusztikus hangszerek. Itt együtt zenél fiával, ifj. Varga János gitárossal és Nagy Zsolt zongoristával. 2006-ban adták ki Latin fantázia című lemezüket. Fellépéseiken saját kompozíciókon kívül világhírű gitárvirtuózok - Al Di Meola, Paco de Lucia és John McLaughlin - műveit is megszólaltatják.

HZ

 

https://www.facebook.com/varga.janos.1276

https://vargajanos.hu/Vargaalap/Varga_Janos.html

Forrás:

  • Varga János, Varga János honlapja
Frissítve: 2024-2 , Hőgye Zoltán

Kapcsolatok

    12